Utfrågningen av Ohly: Rödgrön splittring i fokus

Publicerad
Frågan om eventuella sprickor i det rödgröna samarbetet stod i centrum när Lars Ohly (V) ikväll gästade SVT:s Utfrågningen. Vänsterledaren höll också fram bröstpumpen som en framgångsväg för delad föräldraledighet.

-Jag är väldigt nöjd med det här samarbetet, vi har visat att på område efter område att vi kan komma överens, sade Lars Ohly till SVT:s Anna Hedenmo.

Ohly menade att det tidigare funnits en oro inom Vänsterpartiet för att man skulle bli det ”femte hjulet” i förhållande till Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och medgav vid flera tillfällen att det fortfarande finns frågor där de tre inte är överens.

Ett sådant område rör rättspolitiken, där Vänsterpartiet till skillnad från Socialdemokraterna är motståndare till skärpta straff för grova våldsbrott och även vill att våldsbrottslingar ska kunnas släppas ut efter halva strafftiden vid gott uppförande.

-Vi ställer inte upp på en rättspolitisk debatt där man ropar på hämnd; människor ska inte sitta inlåsta i onödan, menade Lars Ohly och betonade att de rödgröna är helt överens om vikten av förebyggande arbete.

Den rödgröna oppositionen presenterade under årets Almedalsvecka en gemensam plattform för skolpolitiken, som bland annat innebär att man kommit överens om att tillåta skolbetyg från årskurs sju – vilket Vänsterpartiet fortfarande är emot rent principiellt.

Ohly sade under kvällens utfrågning att betygsuppgörelsen var ett steg i fel riktning, men att man gått med på detta mot att de rödgröna lovar att anställa 6.000 nya lärare.

Bland andra kompromisser som Vänsterpartiet fått göra togs frågan om skattegapet mellan löntagare och pensionärer upp under kvällen. Ohly har tidigare öppnat för att skillnaden skulle minska genom skattehöjningar för de som arbetar, vilket han tvingats backa om.

-Ibland måste man helt enkelt ändra sig inom ett samarbete, sade Ohly.

Lovade kämpa för delad föräldraledighet
Vänsterpartiet driver ensamma frågan om individualiserad föräldraförsäkring, medan Miljöpartiet och Socialdemokraterna har öppnat för en tredelning. Inför valet om två veckor finns inget gemensamt reformförslag i frågan, men Ohly lovade under kvällens program att kämpa för en helt delad försäkring.

-Det här är ett politiskt mål för att öka jämställdheten och det går alldeles för långsamt som det är just nu, sade Ohly.

På frågan om huruvida mödrar ska tvingas avbryta amningen efter sju månader svarade vänsterledaren att användning av bröstpump varit en möjlig lösning i hans familj och torde vara det även i dagens småbarnsfamiljer.

Kristina Lindquist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer