Norska Aftenposten är en av de utländska tidningarna som skrivit om IT-skandalen. Foto: TT

Utländska medier om IT-affären: Hotar svenska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsskandalen som just nu skakar Sverige uppmärksammas i flera utländska medier, och Danmark frågar sig nu hur det står till med känslig information från deras myndigheter – som också lagt ut IT-tjänster på IBM.

”IT-skandalen kan fälla Sveriges regering” skriver den norska tidningen Aftenposten om svenska Transportstyrelsens IT-affär.

Den brittiska affärstidningen Financial Times skriver: ”Skandalen kan hota jobben för flera ministrar i mitten-vänsterregeringen och regeringen själv.” rapporterar Omni.

IT-skandalen

Danska myndigheter har också avtal med IBM

Danska Politiken vinklar på att IT-jätten IBM anklagas för att äventyra den svenska säkerheten och enligt tidningen hanterar IBM liknande uppgifter åt de danska myndigheterna. Men enligt Henrik B. Rasmussen, IBM:s danska chef för strategisk outsourcing, har IBM inte tillgång till känslig eller konfidentiell information från de danska myndigheterna.

LÄS MER: Så hånas Transportstyrelsen – på sin egen Facebooksida

– Jag kan inte kommentera det svenska fallet, men i Danmark har man under många år gjort ganska restriktiva krav, säger han till Politiken.

Även brittiska nyhetsbyrån Reuters uppmärksammar IT-affären som toppar Sveriges nyhetssajter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet