I början av blockaden registrerades få Teslabilar. Men under onsdagen och torsdagen hade totalt 896 nya bilar registrerats. Foto: Johan Nilsson/TT

Utnyttjar kryphål – för att få regskyltar till nya Teslan

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 1 000 nya Teslabilar har registrerats i veckan – samtidigt som den amerikanska biljätten inte får tillgång till registreringsskyltarna. Men det finns kryphål.

– Det finns flera sätt att få tag på skyltarna, säger en man som fick sin nya Tesla i veckan.

Det blev ytterligare ett bakslag för Tesla när Solna tingsrätt på torsdagen slog fast att registreringsskyltarna inte får hämtas ut innan målet är avgjort.

Bakgrunden är sympatiåtgärderna med IF Metalls strejk som resulterat i att Postnord inte levererar post åt elbilstillverkaren – och nya Teslabilar står alltså utan registreringsskyltar.

Teslastrejken

Enligt Transportstyrelsen registrerades väldigt få nya Teslabilar den första tiden efter att postblockaden inleddes, totalt 19 bilar mellan den 20 och 28 november.

Kraftig ökning

I veckan skedde dock en kraftig ökning. Under onsdagen och torsdagen har totalt 896 nya bilar registrerats.

Alla utom en var på fredagsförmiddagen fortfarande registrerade på Tesla Sverige, enligt Transportstyrelsen.

För en av bilarna skedde dock ett ägarbyte till en privatperson i onsdags. SVT har varit i kontakt med mannen som fick bilen levererad tidigare i veckan – utan registreringsskyltar.

– Jag förstår syftet med fajten om kollektivavtal. Men det blir problem för dem som beställt bilar innan och nu står utan skyltar, säger mannen som vill vara anonym.

Men genom att utnyttja ett kryphål, och beställa nya registreringsskyltar dagen efter ägarbytet, kommer han att få skyltarna skickade till sig trots postblockaden.

– Vi kan bara konstatera att den som är registrerad ägare till en bil kan beställa en skylt från oss. Vi ifrågasätter inte en sådan beställning. Skyltarna skickas till ägaren, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

– Men det är klart att det inte är speciellt vanligt att det beställs nya registreringsskyltar dagen efter att de första har registrerats för tillverkning, säger Mikael Andersson.

Jobbar du på Tesla eller har insyn i konflikten? Tipsa SVT:s granskande reportrar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teslas konflikt med IF Metall – sammanfattad på 60 sekunder. Foto: Benjamin Fanjoy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet