Länspumparna fortsätter att gå varma i Lönneberga. Foto: Scanpix

Vattnet fortsätter stiga i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Regnet föll igen över de översvämningsdrabbade områdena i Småland på måndagskvällen. SMHI valde att utvidga sin klass 3-varning, sedan ett mätlag uppmätt mycket höga vattenflöden in i sjön Hulingen.

-Först trodde de nog inte riktigt på resultaten. Under den timmen de mätte steg vattnet med fem centimeter. Det är väldigt kraftig stigning för en så stor sjö, man inser att här kommer att bli problem, säger Bent Göransson, jourhavande hydrolog på SMHI.

Den närmaste tiden väntas mycket höga vattenflöden söder om Hulingen, längsmed Silverån mot Målilla. Samtidigt verkar det som att flödena norr om Hultsfred mot Mariannelund har kulminerat.

SMHI försöker nu göra en uppskattning av hur flödet ska bli i Emån, huvudfåran dit allt vatten så småningom kommer, för att räddningstjänsterna ska veta vilka åtgärder de behöver sätta in.

-Vill det sig riktig väl behöver de inte göra något alls, men det är för tidigt att veta, säger Bent Göransson.

Hemvärnet kallades in

I Hultsfred brast under måndagen en av skyddsvallarna och vatten strömmade in i en snickeriverkstad. Ett hundratal fastigheter har fått in vatten i källaren. Personal från hemvärnet kallades in för att hjälpa till att bygga nya vallar.

Räddningstjänsten varnade också för mycket vatten på vägarna och uppmanade människor att respektera avspärrningarna.

Anki Johansson med dotter Michaela bor i en villa vid Brusaån i Ingatorp, öster om Mariannelund. Det senaste dygnet har vattnet i ån stigit och huset blivit allt mer sjönära.

-Räddningstjänsten säger att det ser lugnt ut än så länge, så det får vi lita på, säger Anki Johansson.

Uppland och Dalarna

I Lönneberga bullrade generatorer som drev länspumpar i det som brukar vara villaträdgårdar vid Silverån, men nu mest liknade små insjöar.

Räddningspersonal har jobbat där sedan i lördags natt.

-Många har bara sovit tre timmar, säger Magnus Larsson från räddningstjänsten i Silverdalen.

En av broarna över Silverån syntes knappt och flödet hade gjort ån cirka 75 meter bred.

Även Tierp i Uppland drabbades av översvämningar efter hårt regn, rapporterade Sveriges Radio Uppland. I Dalarna var det också blött, Mockfjärd fick runt 100 millimeter regn under ett dygn. Flera vägar stängdes av och en scoutstuga i samhället Nyhammar riskerade att spolas bort sedan två dammar svämmat över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i juli

Mer i ämnet