Ont om vatten i dammen

Uppdaterad
Publicerad

Fisken dör och det börjar lukta illa i den gamla bruksdammen i Silverdalen som snart är tömd på vatten eftersom dammluckorna aldrig stängts igen efter översvämningen för några veckor sedan.

– Jag tycker att det är skit att de inte fixar det här, det ska fixas. Det borde inte ta mer än ett par timmar att stänga luckorna, säger OIlle Granath, som är aktiv i Naturskyddsföreningen och bor i Silverdalen.

Vid översvämningen för några veckor sedan var det fara för människors liv och egendom och därför öppnades dammluckorna av räddningstjänsten trots att de inte fick tag på den som egentligen äger rättigheterna att öppna och stänga luckorna. Men sedan dess har inget mer hänt och nu töms dammen så sakteliga. 

– Det är tre veckor sedan nu, och ni kan ju se hur det ser ut i dammen. Nu börjar det jäsa och lukta illa här, säger Jan Sjöstrand som bor intill dammen.

Just nu är det upp till Länsstyrelsen att hitta den privatperson som äger rätten att stänga luckorna. Men han bor inte på orten och har inte svarat på varken brev eller telefon. Letandet fortsätter, men miljön här bedöms inte vara så unik att den kräver omedelbara åtgärder.

– Just denna dammen eller delen av Silverån är inte sådan att vi ingriper över en natt, säger Anneli Fiskesjö på Länsstyrelsen.

– Däremot kan det inte fortsätta så här i mer än bara några veckor för självklart är även detta en viktig miljö, fortsätter Anneli Fiskesjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i Småland

Mer i ämnet