Bortspolad väg vid Pauliström i Småland sommaren 2012. Foto: Scanpix

Översvämningarna blir fler

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner är dåligt förberedda på översvämningar. Samtidigt ökar riskerna på flera håll i landet.

Vatten som svämmar över kostar samhället enorma belopp varje år.

På tisdagen höll Översvämningsfonden konferens för landets kommuner i Jönköping för att öka kunskapen om hur man skyddar sig mot översvämningar. Fonden är ett privat initiativ som vill förbättra beredskapen bland annat genom att bygga upp ett rikstäckande nät av mobila lager med skyddsvallar, pumpar och annan utrustning.

Regnkaoset i Småland

Enligt Thomas Jernmark, informationsansvarig för fonden, har 95 procent av kommunerna inte tillräckligt med utrustning och saknar depåer av materiel.

Regn och snö

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kan bistå kommuner med resurser vid översvämningar, men Thomas Jernmark tycker att det är effektivare om kommunerna själva bygger upp en beredskap.

-Det riskerar att ta för lång tid att få fram materiel annars, säger han.

Kraftigt regn kan orsaka översvämning och skador på byggnader liksom när snön smälter. Vattenskadorna kostar försäkringsbolagen runt 300 miljoner varje år. De samhällsekonomiska kostnaderna för räddningsinsatser och oförsäkrad egendom vid översvämningar är årligen runt 100 miljoner, enligt Svensk Försäkring.

Mer vaksamhet

På Sveriges Kommuner och Landsting bekräftar Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad, bilden av kommunernas bristande beredskap för översvämningar.

-Det skulle bli en orimlig kostnad för varje kommun att köpa på sig material för något som kanske aldrig inträffar, säger hon.

Samtidigt visar SMHI:s prognoser att antalet översvämningar riskerar att öka runtom i landet kommande år, framför allt i sydvästra Sverige.

-Jag tror att man kommer att behöva vara mer vaksam för översvämningar i framtiden, säger Johan Andréasson, hydrolog på SMHI.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i Småland

Mer i ämnet