En tredjedel av skörden förstörd

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har gjort en sammanställning som visar att 32 procent, alltså närmare en tredjedel, av jordbruksmarken i Hultsfreds kommun är totalskadad.

I kommunerna Högsby och Mönsterås är det knappt en femtedel av jordbruksmarken som förstörts. Skadorna motsvara i snitt tolv procent av den totala omsättningen på gårdarna i Hultsfreds kommun och drygt tio procent för gårdarna i Högsby och Mönsterås kommun.

– Det är skrämmande siffror för det rör sig om så stora belopp. Det var mer än vad jag trodde, även om jag har sett skadorna på plats och även flugit över området. Men det är bra att vi fått fram siffrorna, det visar verkligen att någonting måste göras. Det har varit för många översvämningar de senaste åren och lantbruket är viktigt både för de enskilda kommunerna och för Kalmar län, säger Lars-Ove Johansson, ordförande LRF Sydost.

Regnkaoset i Småland

Situationen ska ses över

Nästa vecka ska LRF Sydost tillsammans med representanter från markägarna längs Emån träffa länsstyrelsen.

– Det är positivt att länsstyrelsen och andra inblandade har visat ett intresse för problematiken och ska se över situationen, säger Lars-Ove Johansson.

Sammanställningen grundar sig på uppgifter som LRF Sydost fått från de berörda gårdarna längs Emån. I dagsläget har de fått in uppgifter från de större gårdarna, vars yta motsvarar ungefär hälften av arealerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i Småland

Mer i ämnet