Foto: Scanpix

”Utred ledamöternas medborgarskap”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ville kartlägga vilka riksdagsledamöter som har dubbelt medborgarskap, skriver Expressen. Riksdagens utredningstjänst sade dock nej till utredningsbegäran.
–Det är väldigt obehagligt, säger Morgan Johansson (S).

Sverigedemokraternas begäran om att riksdagens utredningstjänst, RUT, skulle utreda vilka riksdagsledamöter som har dubbelt medborgarskap lämnades in förra året. Men det sekretessbelagda dokumentet som Expressen tagit del av visar att RUT sa nej till begäran för att det både kan bryta mot personuppgiftslagen och vara för tidskrävande.

Begäran har mött reaktioner bland kollegorna i riksdagen:

–Det är väldigt obehagligt, rent fascistiskt tänkande. Det var bra att riksdagens utredningstjänst inte gick med på att spela med i det spelet, säger Morgan Johansson (S), ordförande för justitieutskottet till Expressen.

–Det är sånt här de ägnar sin tid åt – att definiera ut och definiera in och att hela tiden försöka dela upp Sverige i vi och dem. Det är hela deras livsluft, säger Johan Pehrson, (FP), rätts­politisk talesman.

Vill förbjuda dubbelt medborgarskap

Sverigedemokraterna har varit tydligt med att partiet är emot dubbla medborgarskap. I partiprogrammet står det bland annat följande:

”Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska.”

Och ett halvår efter begäran om att kartlägga riksdagsledamöternas bakgrund lämnade SD-ledamöterna Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson en motion till riksdagen där de ville förbjuda personer med dubbelt medborgarskap att bli riksdagsledamöter.

Expressen har sökt Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet