Utredare: Köp nya militärhelikoptrar

Publicerad

Svenska försvaret har för få helikoptrar för att klara sina uppdrag. Köp 15 nya för 4,7 miljarder föreslår därför en utredare.

-Ska man vara långvarigt ute i en internationell insats med 3-4 helikoptrar så behövs det 15 för att kunna rotera en sådan insats, säger den tillförordnade generaldirektören vid Totalförsvarets forskningsinstitut Jan-Olof Lind. Han har utrett militärhelikoptrarna åt regeringen och på tisdagen lämnades resultatet till försvarsminister Sten Tolgfors.

Han tror att om regeringen mer eller mindre omgående ger Försvarets Materielverk i uppdrag att upphandla systemet så skulle det kunna vara på plats andra halvåret 2013.

Misslyckad beställning
Brådskan och bristen på maskiner beror på den närmast katastrofala beställning av helikoptrar som Sverige, Norge och Finland gjorde tillsammans 2001, systemet kallas Hkp 14. Det skulle ha börjat levereras 2008, men försvaret väntar fortfarande och lär få vänta till minst 2017 innan de beställda helikoptrarna är på plats.

Jan-Olof Lind presenterar dessutom två andra alternativ med lägre ambitionsnivå för att täppa till luckan. Antingen kan man utveckla systemet Hkp 10, den så kallade Superpuman, och köpa ytterligare fem helikoptrar eller behålla Hkp 10 som den är. Men dessa lösningar skulle inte fungera förrän 2015.

Köpa nytt eller rusta?
Utredaren säger vad regeringen uppenbarligen vill höra. I april aviserade Sten Tolgfors planer på att avsätta ett antal miljarder i Försvarsmaktens materielplan under kommande år för helikopterköp. Opposition är emot och vill behålla och rusta upp det gamla systemet Hkp 4, Vertolhelikoptern.

Enligt Lind ligger förklaringen till fiaskot med Hkp 14 både på köpar- och leverantörssidan.

-Industrin har svårt att leverera stora komplexa utvecklingsprojekt. Alla beställarländer upplever förseningar. Och varje land har sina särkrav. Sverige kanske här har gått ett steg längre än de andra länderna.

TT

Hkp 14 är den svenska versionen av en helikopter som beställdes 2001 av Sverige, Norge och Finland.

Huvudleverantör: Det europeiska konsortiet NH Industries som har fått över 500 beställningar. Än så länge flyger den bara i Finland.

Längd: 13,5 meter
Totalvikt: 10,6 ton
Maxfart är 305 km/tim
Lastkapacitet: 4,3 ton
Kan transportera 20 soldater eller max nio bårar.

Källa: Försvarets Materielverk (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer