Skolverkets generaldirektör Anna Ekström. Foto: SVT/TT

Utredare öppnar för att ändra fria skolvalet

Uppdaterad
Publicerad

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström öppnar för att förändra det fria skolvalet. Det sa hon i en intervju i söndagens Agenda.

Efter att Malmö kommun la ner Rosengårdsskolans högstadium och flyttade alla elever till andra skolor i Malmö har antalet elever som blivit behöriga till gymnasiet fördubblats. Nu vill Skolverkets generaldirektör tillika ordförande i Skolkommissionen, Anna Ekström, se över det fria skolvalet.

– Det fria skolvalet förstärker skillnaden mellan skolorna, säger Anna Ekström.

Många vill förändra skolvalet

Det fria skolvalet har pekats ut av många som en av förklaringarna till varför likvärdigheten i den svenska skolan har försämrats. Skolverket har tidigare skrivit att det kan vara positivt för den enskilde att välja skola, men att valet riskerar att missgynna elever vars föräldrar inte gör ett aktivt val.

I en undersökning från 2014 svarade nästan 70 procent av 1.200 tillfrågade rektorer i kommunala och fristående skolor att skolvalet bör begränsas i syfte att få en större blandning av elever med olika socioekonomisk och eller etnisk bakgrund.

Lottning kan bli aktuellt

Anna Ekström menar att Sverige har ett, i jämförelse med andra länder, väldigt oreglerat skolvalssystem i och med det fria skolvalet och tittar på hur man kan begränsa det fria skolvalet.

– Jag vill väcka tanken på detta, det finns ett antal förslag som att tillämpa lottning snarare än att ha vanlig kö till skolorna.

Hon menar också att Rosengårdsskolan är en i raden av exempel på hur elever kan tjäna på mer blandade skolor.

– Vi har sett ett antal exempel på hur en mer blandad skola kan stimulera elever som kommer från ett socioekonomiskt svagare område utan att det blir negativt för eleverna från socioekonomiskt starkare områden.

Frågan är nu hur man ska kombinera det fria skolvalet med att minska de skillnader som kan uppstå mellan skolorna. Ett problem som är nu är att alla föräldrar inte använder möjligheten att välja skola.

– Samhället måste finnas även för de barn vars föräldrar inte gör aktiva val. Vi kan ju inte tolerera en skola som ger sämre livschanser till barn bara för att de är födda i en familj där föräldrar inte gör aktiva val. Det vore ju inte klokt, säger Ekström.

Kontroversiell fråga

Skolkommissionen kommer att lämna sina förslag på hur skolan ska förändras till regeringen men hur förslagen kring det fria skolvalet kommer att se ut vill Ekström inte säga.

– Jag kan lova att vi kommer att ha heta diskussioner om detta för det här är en kontroversiell fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.