Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utredare vill lätta krav på äldre sjukskrivna

Publicerad

Det behövs lagändringar för att sjukförsäkringen ska bli rimligare, enligt regeringens utredare. Kraven på att tvinga äldre långtidssjukskrivna att ta andra jobb bör slopas och lättnader bör till även för andra som varit sjukskrivna mer än 180 dagar.

– De äldre drabbas hårt av det här. Man kräver omställning av dem trots att omställningen troligtvis tar längre tid än man har kvar av arbetslivet, säger regeringens utredare Claes Jansson.

Han har på regeringens uppdrag sett över reglerna i sjukförsäkringen. Bakgrunden är den lagstiftning som drevs igenom 2008 och som enligt regeringen gjort att allt fler hamnar mellan stolarna och inte får det stöd de behöver. Antalet avslag på sjukpenning, för sjukperioder längre än ett halvår, har ökat brant sedan 2014 – från cirka 5 procent till över 25 procent.

Dåligt underbyggda

I dag gäller att den sjukskrivne efter ett halvårs sjukskrivning måste vara beredd att ta vilket arbete som helst på arbetsmarknaden. Men enligt utredaren är Försäkringskassans beslut om rätt eller avslag till sjukpenning ofta dåligt underbyggda och schablonmässiga.

– Man har något slags arbete i tankarna men det framgår varken av journalanteckningar eller besluten. Den försäkrade förstår inte mot vilket arbete den fått sin arbetsförmåga bedömd, säger Claes Jansson.

Han föreslår flera förändringar i dagens regelverk för sjukförsäkringen och möjligheterna att få sjukpenning. Bedömningen av arbetsförmågan ska göras mot arbeten som klart specificeras. Fler undantag ska bli möjliga från reglerna om att arbetsförmågan ska bedömas mot en bredare arbetsmarknad. Personer som är mellan 62 och 65 år ska bara bedömas mot arbeten som finns hos deras arbetsgivare.

– Äldre ska inte avkrävas omställning till annat arbete, säger Claes Jansson.

Fler bli kvar

Det ska också bli lättare att få rehabiliteringsersättning för att kunna delta i rehabilitering med inriktning på arbetslivet.

Kostnaderna beräknas till cirka 300 miljoner kronor per år.

Finns det några risker med förslagen?

– Risken är förstås att fler kan bli kvar långvarigt i sjukförsäkringen. Men så är det tyvärr redan i dag, säger Claes Jansson, och syftar på att rehabiliteringsåtgärder i dag ofta sätts in för sent.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) välkomnar delbetänkandet.

– Vi ser ett behov av att arbeta med lagstiftningen. Den lagstiftning som drevs igenom 2008 har fått en del orimliga effekter, säger han.

Hur ser du på riskerna, att fler fastnar i långa sjukskrivningar?

– Alla insatser inom detta lagstiftningsområde måste också handla om rehabilitering. Därför glädjer det mig att utredningen har haft så tydligt rehabiliteringsfokus och att människor ges rimligt stöd för att komma tillbaka till sitt arbete

Fakta: Förslag till lagändringar

Bedömning av arbetsförmågan ska efter dag 180 göras motangivetnormalt förekommande arbete.

Personer mellan 62 och 65 år ska alltid få sin arbetsförmåga bedömd mot arbete hos arbetsgivaren, oavsett hur länge de har haft nedsatt arbetsförmåga.

Undantagen från att arbetsförmågan ska bedömas mot en bredare arbetsmarknad utvidgas till:

– om övervägande skäl talar för en återgång i arbete hos arbetsgivaren senast dag 365 i sjukperioden.

– om hög grad av sannolikhet talar för återgång i arbete hos arbetsgivaren kan undantaget utsträckas till som längst dag 550.

Kostnaderna beräknas till cirka 300 miljoner kronor per år.

Källa: Utredningen en trygg sjukförsäkring (TT)

Fakta: Rehabiliteringskedjan

Rehabiliteringskedjan infördes 2008 och innebär att Försäkringskassan prövar den sjukes arbetsförmåga vid fasta tidpunkter.

Under de första 90 dagarna av sjukperioden bedöms om den anställda kan klara av sitt vanliga arbete.

Efter 90 dagar prövas om personen kan arbeta med något annat hos arbetsgivaren.

Efter 180 dagar prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden, dock ej om det finns särskilda skäl mot det eller om det anses oskäligt.

Efter dag 365 i rehabiliteringskedjan bedöms arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden, men med skillnaden att särskilda skäl inte tillämpas. Undantag kan dock göras om personen är svårt sjuk.

Källa: ISF (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.