Ansvarig minister Anna Ekström (S) ser stort utrymme för förbättringar. Foto: Hanna Franzén/TT

Så ska statens tolkanvändning bli bättre: ”Förbjud barntolkar”

Publicerad

Ett stopp för barntolkar. Och skarpare krav på myndigheternas val av tolkar. Det är några av förslagen som regeringens tolkutredare har lämnat över till regeringen. Syftet är bland annat att komma tillrätta med de kvalitetsbrister som enligt experter hotar rättssäkerheten.

Statens användning av tolkar har länge fått kritik från flera håll.

Tidigare i år berättade SVT hur Migrationsverket och Arbetsförmedlingen ofta föredrar okvalificerade tolkar, vilket enligt kritiker hotar rättssäkerheten.

– Om man saknar kompetensen finns risk att det faller bort viktig information, vilket kan få katastrofala konsekvenser för till exempel asylsökande, säger Basel Al Shannag, auktoriserad tolk i arabiska.

Nu föreslår en statlig utredning flera förändringar för att styra upp situationen:

  • En ny tolklag med bland annat förbud för barntolkning. Dagens användning strider enligt utredningen mot barnkonventionen.
  • Färre utbildningsvägar men med en större kapacitet totalt.
  • Bättre samordning från offentlig sektor, som ska beställa kvalitetssäkrade tolkar.

”Stor potential till förbättringar”

– Det är viktiga uppdrag tolkar gör och det behövs en hög nivå på kompetens, säger utredaren Gunnar Holmgren till TT.

– Jag kan konstatera att det finns en stor potential till förbättringar på området, säger Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister i övergångsregeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.