Utredarnas brasklapp om M-granskningen: Förslag ”tagna ur sitt sammanhang”

Uppdaterad
Publicerad

När Moderaterna i dag presenterade sin granskning av de rödgrönas politik för förbandsorterna saknades flera reservationer som Riksdagens Utredningstjänst gjort kring de beräkningar som granskningen baseras på.

Det visar RUT:s originalskrivelse som Socialdemokraterna i dag använt i en motattack mot granskningen. Utredningstjänsten skriver att flera förslag ”är tagna ur sitt sammanhang och de svar från de tillfrågade myndigheterna som redovisas i bilagor ska inte ses som effekten av de rödgrönas hela politik.”

Särskilt problematiskt är det enligt Utredningstjänsten att analysera konsekvensterna av en kilometerskatt. ”Detta med anledning av att den inte presenteras som ett färdigt förslag i motionen. Dessutom är ett införande av en sådan skatt komplicerad där det nuvarande Eurovinjettsystemet till exempel kan behöva slopas. Vi har här bortsett från alla sådana effekter.”

Men Moderaterna kontrar och konstaterar att de har ”bett RUT att redovisa effekten av oppositionens föreslagna kilometerskatt utifrån vad man själva har angivit i sitt budgetalternativ.”

Eftersom det fortfarande är ett förslag ligger det enligt dem ”i sakens natur att det kan finnas osäkerheter vid beräkningen, men det är likväl vad de andra politiska partier och i slutändan väljarna har att ta ställning till och måste utgå ifrån tills dess oppositionen anger något annat.”

Man påpekar också att minuskostnader för myndigheter dyker upp som plusposter i andra delar av statsbudgeten: ”Det kan också vara viktigt att påpeka att om Riksdagen beslutar att höja koldioxidskatten, införa kilometerskatt och förändra arbetsgivaravgifterna och detta leder till ökade kostnader för myndigheterna finns det en motsvarande intäktspost i statsbudgeten som alltså kan användas för att kompensera myndigheterna.”

Mikael Pettersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.