Utredningen, som bygger på förslag från unga, föreslår också att psykisk ohälsa och hälsa ska bli en del av de besök som elever gör hos elevhälsan i gymnasiet. Foto: TT

Utredning föreslår: Mer fokus på psykisk ohälsa i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Kunskap om psykisk ohälsa kan bli en del av läroplanen i framtiden, om regeringens utredning om ungas psykiska hälsa får som den vill.

Utredningen, som bygger på förslag från unga, föreslår också att psykisk ohälsa och hälsa ska bli en del av de besök som elever gör hos elevhälsan i gymnasiet.

Förslag finns också om att samla barn- och ungdomsvården på ett annat sätt än i dag.

– Jag känner spontant att jag är väldigt intresserad av de förslag som läggs inom elevhälsan, säger socialminister Annika Strandhäll (S) när hon tar emot utredningen ”Ungas beställning till samhället”, på en pressträff.

Debuterar före 15 eller 20 år

Strandhäll säger också att det är avgörande att på ett tidigt stadium fånga in unga som känner press och stress och har allvarliga psykiska problem, eller sådana som kan utvecklas till det.

– Det som slagit mig är att psykisk ohälsa debuterar före 15 eller 20 års ålder i tre fjärdedelar av fallen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.