Deltagande i rasistiska organisationer som förföljer en folkgrupp kan förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

Deltagande i rasistiska organisationer som förföljer en folkgrupp kan snart bli olagligt. Det föreslås i en ny utredning.

– Sverige har en, internationellt sett, svag lagstiftning mot dessa extrema grupperna, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

En ökad aktivitet från högerextrema, rasistiska och antisemitiska grupper har gett anledning till en utredning kring förbud mot rasistiska organisationer.

Uppdraget har utförts av en parlamentariskt sammansatt kommitté som har bestått av alla riksdagspartier. Nu föreslår kommittén – som är oenig – att det införs ett förbud mot rasistiska organisationer. Avsaknaden av detta har Sverige länge fått kritik för av FN.

– I dag mottog vi en namninsamling från svenska FN-förbundet med 20 000 namn, där man kräver att Sverige ska agera med ökad kraft gentemot dessa rörelser, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Åsiktsfriheten skyddas

Enligt förslaget får föreningsfriheten i fråga om rasistiska organisationer begränsas bara när det gäller ”sammanslutningar vilkas verksamhet innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande”. Begränsningen får dock inte sträcka sig så långt att den utgör ett hot mot den fria åsiktsbildningen eller göras ”enbart” på grund av politisk, religiös, kulturell eller annan åskådning.

– För att inte komma i konflikt med grundlagens skydd för åsiktsfriheten bör förbudet bara gälla organisationer vilkas rasistiska förföljelse är brottslig. Man kan inte ingripa bara mot åsikterna i en sammanslutning, åsikterna måste ha lett vidare till kriminella handlingar, säger utredare Dag Mattsson.

Rasistisk organisation definieras enligt kommittén som en sammanslutning av personer som genom brottslighet förföljer en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller ras.

Förslaget: Två nya brott

Förslaget blir att två nya brott – som ska kunna ge upp till två års fängelse – införs i brottsbalken och föreslås träda i kraft 1 juli 2022:

1. Organiserad rasism – deltagande i en rasistisk organisations verksamhet på ett sätt som är ägnat att främja, stärka eller understödja organisationen och bildande av vad som ska vara en sådan organisation.

2. Stöd åt organiserad rasism – lämnande av vissa former av stöd åt en rasistisk organisation om gärningen är ägnad att främja, stärka eller understödja organisationen.

– Det finns klara indikationer på att den rasistiska förföljelsebrottsligheten ökar i omfattning. Den skapar oro i samhället och kan i förlängningen leda till splittring, polarisering och djupa motsättningar som inte kommer att kunna lösas på ett rimligt sätt. På sikt kan de rasistiska organisationerna allvarligt hota den ordning och säkerhet som bör råda i det svenska samhället, säger Dag Mattsson.

Därför var kommittén oenig

Partierna i kommittén var inte eniga. Vänsterpartiet (V), Sverigedemokraterna (SD) och Liberalerna (L) vill inte kriminalisera deltagande i rasistiska organisationer.

Några partier vill gå ännu längre och inte bara förbjuda deltagande utan även själva organisationerna. Men där var motståndet ännu större. En sådan lagändring var en majoritet emot, bestående av V, SD, L, Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD).

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.