Hösten 2015 presenterades ett utredningsförslag som bland annat innebär att anhöriga ska kunna tillfrågas om organdonation, i fall där en döende patient på en intensivvårdsavdelning inte kan säga ja eller nej själv. Men att ändra lagstiftningen kommer att ta längre tid än förväntat, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Problemet är att förslagen i utredningen har visat sig krocka med grundlagen, där rätten för enskilda att samtycka till vård garanteras.
Brister i analysen
– Det finns delar i utredningen som är bra, men också delar som inte håller för lagstiftning rent juridiskt, säger Annika Strandhäll (S) till TT.
– Det brister i analysen helt enkelt. Jag beklagar det väldigt mycket, men nu handlar det om att lösa frågan om samtycke när det gäller organdonation.
Antalet organdonatorer i Sverige har ökat de senaste åren, i fjol blev 188 avlidna personer organdonatorer. Samtidigt dog 40 personer som stod på väntelistan innan de hann få ett nytt organ och drygt 800 personer står just nu i kö för att få ett eller flera organ.
Nationellt centrum
Utöver den nya utredningen väljer regeringen nu att även lägga ner det så kallade Donationsrådet och i stället skapa ett nationellt donationsfrämjande centrum inom Socialstyrelsen. Det formella beslutet fattas på torsdag.
– Vi har en väldigt hög donationsvilja i Sverige. Samtidigt kan vi konstatera att bara 16 procent är anmälda till donationsregistret, säger Annika Strandhäll.
– Nu samlar vi ansvaret och resurserna hos Socialstyrelsen, för att stärka arbetet med organdonation och få upp antalet donationer.