Utredning överlämnad till Leijonborg – Ingen statlig imamutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Staten ska inte utbilda imamer. Det skulle kunna innebära en inblandning i muslimernas inre samfundsangelägenheter och dessutom strider det mot principen om att staten ska vara neutral i trosfrågor.

Bland andra de slutsatserna drar Imamutbildningsutredningen, som på måndagen lämnades till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Ett annat skäl till att det inte ska finnas några statliga utbildningar för muslimernas religiösa ledare är enligt utredaren Erik Amnå att en sådan särbehandling skulle kunna framstå som om staten pekade ut muslimer i förhållande till andra trossamfund och religiösa ledare.

Därför förordar utredningen att imamernas vidareutbildningsbehov ordnas via det ordinarie utbildningsväsendet. Så kan till exempel Svenska för invandrare vara en del liksom kurser i samhällskunskap.

”Det bästa är att inget göra”

Utredaren Erik Amnå summerade sitt oväntade förslag med satsen:

-Det bästa regeringen kan göra är att inget göra.

I utredningens direktiv ingick att kartlägga och analysera behovet av vidareutbildning av redan verksamma imamer samt analysera behovet av en grundläggande utbildning.

-Ett mycket intressant betänkande, sade utbildningsminister Lars Leijonborg, som nu ser fram emot vad remissinstanserna ska säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.