Under rubriken ”barnen i fokus” presenterade regeringen i dag en rad åtgärder som syftar till att stärka barns skydd och rättigheter.
Man har bland annat fattat beslut om en lagrådsremiss som innehåller ett antal förslag som ska stärka barnets ställning i vårdnadstvister.
Höra barn utan samtycke
Här föreslås bland annat att socialnämnden ska få tillåtelse att höra barn även utan vårdnadshavarens samtycke och utan att vårdnadshavaren är närvarande.
– Det är en viktig förändring för det innebär ju att barnet kan tala lite friare än vad som annars hade varit fallet, säger justitieminster Morgan Johansson (S) under en pressträff.
Regeringen föreslår också att en tidsgräns på fyra månader införs för utredningar om vårdnad, boende eller umgänge och att barnets rätt till information och att komma till tals tydliggörs i lagstiftningen.
Dessutom vill man se en lagändring som gör att en tillfällig vårdnadshavare snabbare ska kunna utses i situationer där det exempelvis förekommit dödligt våld inom familjen.
Ser över föräldrabalken
Regeringen tillsätter också en utredning som ska se över vårdnadsöverflyttningar och adoptioner i samband med familjehemsplaceringar.
– Förra året uppmärksammades den tragiska händelsen när en liten flicka avled sedan hon kommit tillbaka till sina föräldrar efter en familjehemsplacering, säger Märta Stenevi (MP) och fortsätter:
– Flera åtgärder har redan tagits vidtagits med fokus på LVU och socialtjänsten men regeringen ser också att det finns behov av att se över bestämmelsen i föräldrabalken.
En sådan förändring skulle till exempel kunna göra det möjligt för familjehemsföräldrar att ta över vårdnaden av ett barn mot de biologiska föräldrarnas vilja.
Samma utredningen ska också se över behovet av lagändringar för att säkerställa att barn, när föräldrarna separerat, inte måste träffa föräldrar som utsatt dem för våld.