Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andreas Bohlin (S) tog över rollen som ordförande för socialnämnden två veckor innan Ivo riktade massiv kritik mot kommunen. Foto: Axel Brantemo/SVT

Socialnämndens ordförande: ”Har satt spår hos hela svenska folket”

Publicerad

Snart har ett år gått sedan treåriga Esmeralda hittades död i en bostad i Norrköping – och mycket har hänt sedan dess. Nyligen beslutade Norrköpings kommun efter Ivo:s kritik om en ny handlingsplan som ska stärka skyddet för utsatta barn.

Det var 30 januari 2020 som den treåriga Esmeralda hittades död i ett bylte under sängen i sina biologiska föräldrars bostad.

Pappan avled i häkte av abstinensbesvär i februari, mamman dömdes till fängelse av Norrköpings tingsrätt i somras, och Norrköpings kommun fick i höstas kraftig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för sin hantering av Esmeraldas ärende.

Vitespengar inte fokus

I onsdags förra veckan fattade socialnämnden i Norrköpings kommun beslut om en handlingsplan. Om socialnämnden inte åtgärdar de brister som Ivo uppmärksammade i höstas kan kommunen tvingas betala vite om en miljon kronor.

– Vitespengarna är inget som vi lägger något fokus på. Skulle Ivo tycka att vi saknar något i handlingsplanen är fokus att fixa till det, inte för pengarnas skull, utan för att det finns saker som måste förbättras, säger Andreas Bohlin (S), ordförande för socialnämnden i Norrköpings kommun. 

Utbildning och stöd

Den nya handlingsplanen kommer att ske i tre steg, enligt kommunen. Det handlar om utbildning, revidering av handläggar- och metodstöd, och implementering av de utförda utbildningarna och stödet. Men Andreas Bohlin vill inte lova att något likande Esmeraldas fall inte kan hända igen i Norrköping.

– Jag kommer aldrig stå och säga att något likande inte kan hända. Den här typen av ärenden är alldeles för komplexa för att någon seriöst ska kunna komma med den typen av löften. Däremot är jag övertygad om att de insatser som görs kommer att stärka skyddet, säger han till SVT Nyheter Öst.

Det har nu snart gått ett år sedan Esmeraldas död. Hur har kommunen påverkats?

– Det påverkar alla. På socialkontoret handlar det mycket om att man ifrågasätter allt man gör hela tiden. Och även från kommunens sida kommer frågorna upp hela tiden: Gör vi rätt saker? Det här är en historia som har satt spår i hela svenska folket. Ju mer insatt man är i ärendet, desto mer berörd blir man, säger Andreas Bohlin.

Se intervjun med Andreas Bohlin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet