Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjehemsmamman: ”Har berört och upprört så enormt” Foto: Axel Brantemo/SVT

Esmeraldas familjehemsmamma Melinda Jacobs: ”Har berört och upprört så enormt”

Publicerad

30 januari 2020 hittades treåriga Esmeralda död i en lägenhet i Norrköping. På lördag är det ett år sedan.
– Det går inte att beskriva det här året. Det har varit så otroligt traumatiskt och svårt, säger Melinda Jacobs, familjehemsmamma till SVT Nyheter Öst.

Mycket har hänt på ett år. Esmeraldas pappa avled i februari i häkte, och mamman dömdes efter en utdragen rättegångsprocess till fängelse i ett år och nio månader – ett ärende som har överklagats och kommer avgöras i hovrätten i vår. Ivo har riktat kraftig kritik mot hur Norrköpings kommun hanterade ärendet, och riksdagen har röstat igenom fyra lagändringar mot bakgrund av Esmeraldafallet.

– Livet går vidare, antingen man vill eller ej. Jag har ett ansvar som människa och förälder. Nu framåt är det min förening som jag vill få att växa, och att vara familjehem. Det är det som är kärnan för mig. Sedan jobbar jag på min biografi som kommer släppas till hösten, säger Melinda Jacobs.

I veckan restes en minnessten för Esmeralda vid Vadstena klosterkyrka. På stenen står det: "Vi bar dig i vår famn en kort tid. Vi bär dig i våra hjärtan för alltid. Ditt korta liv berörde hela vårt land." Foto: Privat.

Se henne berätta om Esmeralda och hur det här året har varit i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet