Foto: SVT

Utrikesfödda har tuffast att komma in på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

I mars fortsatte arbetslösheten i Jönköpings län att sjunka, men det finns grupper i samhället som har svårare att få jobb.

– Ska jag nämna två grupper som har en längre väg in på arbetsmarknaden så är det utrikes födda och individer som inte har fullföljt sin gymnasieutbildning, säger Tomas Cederwall, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Under mars månad var 10 844 personer, eller 6,1 procent av befolkningen i arbetsför ålder, inskrivna som arbetslösa i Jönköpings län. Det är drygt 800 färre än samma månad i fjol då arbetslösheten uppgick till 6,7 procent.

Under rikssnittet

Jönköpings län ligger under rikssnittet där arbetslösheten samma månad i år uppgick till 7,2 procent. Men när det gäller gruppen utrikes födda är arbetslösheten i vårt län drygt 20 procent i denna grupp, vilket är något över rikssnittet. Men det finns en positiv trend även gällande denna grupp.

Val 2018 – #dinröst

– Vi ser att arbetslösheten sjunker för gruppen utrikes födda, säger Tomas Cederwall.

Orsaken till det är flera. Tomas Cederwall nämner bland annat att vi har en fortsatt stark arbetsmarknad, ett lägre inflöde av nyanlända samt att näringslivet har blivit mer lösningsorienterade för att få denna grupp i jobb.

Till exempel har det anordnats SFI-kurser (Svenska för invandrare) ute på olika arbetsplatser.

– Man befinner sig i en arbetsgivares lokaler och kopplar nivån på svenskan till just den arbetsplatsen.

Hitta nya vägar

Och för arbetsförmedlingen är det viktigt att tillsammans med näringslivet hitta vägar för att denna grupp ska komma in på den svenska arbetsmarknaden i ännu högre utsträckning.

– Det gäller att hitta vägar där man i dag inte kanske hittar exakt den kompetens man efterfrågar på företagen. Kompetensen finns inte tillgänglig just nu, men tillsammans kan vi på längre sikt bygga kedjor så att individer matchar den kompetens som efterfrågas, säger Tomas Cederwall.

Det kan enligt honom till exempel handla om olika typer av utbildningsinsatser och praktik ute på företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet