Utrikesministern försvarar svenska strategin: En myt att livet pågår som vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska strategin för att stoppa smittspridningen av coronaviruset har ifrågasatts världen över. Nu försvarar utrikesminister Ann Linde (S) strategin under en presskonferens för utländska medier.
– Det är en myt att livet pågår som vanligt i Sverige.

Flera länder har valt att stänga ner stora delar av samhället och satt befolkningen i hemkarantän till följd av coronavirusets spridning. Sverige har valt en annan väg, vilket har väckt reaktioner världen över.  

– Det har varit så mycket om Sverige i utländsk media så man kände att man behöver förklara och ge en fördjupad bild, säger Sara Brynedal, på UD:s presstjänt. 

Under fredagsförmiddagen höll utrikesminister Ann Linde (S) därför en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. 

– Jag noterar att det finns en bild av att Sverige agerat radikalt annorlunda i den här krisen jämfört med andra länder. Jag delar inte den bilden, säger Lena Hallengren.

”Vi kan leva såhär till 2022”

Sverige har agerat annorlunda på två sätt, menade hon. Genom att inte stänga skolor och genom att inte införa regler som tvingar människor att stanna hemma. Däremot har Sverige rekommendationer som riktas till allmänheten – varav den viktigaste är social distansering, enligt socialministern.

Medan andra länder gått in i så kallad ”lock down” och nu måste fundera över hur man ska öppna upp samhället igen har Sverige en modell som kan fungera över lång tid, menade Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten. 

– Vi kan leva såhär till 2022 om vi måste, säger han. 

– Jag är mer oroad över länder som har stängt ned helt och inte ser en förbättring.

”Svårt att resa efter 15 juni”

På en punkt har Sveriges strategi dock varit mindre lyckad, enligt Carlson: När det kommer till att smittan tagit sig in på äldreboenden i Sverige. 

– Förberedelserna på landets äldreboenden var antagligen inte tillräckligt bra. Det är en erfarenhet vi delar med flera länder. 

Utrikesminister Ann Linde (S) fick också frågor om de svenska reserekommendationerna. Svenska UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder, till 15 juni.  

– Därefter ska vi utvärdera på nytt. Men vi tror att det fortsatt kommer vara extremt svårt att resa till stora delar av världen efter 15 juni. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet