Foto: SVT

Utsläppen från industrierna ökar – efterfrågar politiska insatser

Uppdaterad
Publicerad

Tunga industrier och näringslivet står för över 30 procent av Sveriges totala utsläpp. Enligt Naturvårdsverket har utsläppen från industrin dessutom ökat de senaste två åren. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) möter Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i SVT:s Morgonstudion.

Utsläppen från svenska industrier går inte framåt och blir mindre, utan tvärtom – de ökar. I dag ligger utsläppen på samma nivåer som för sex år sedan.

– Det har vi sett under tidigare högkonjukturer också. När ekonomin går på högvarv och mer produceras då ökar utsläppen, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

– Det är oroväckande att det ökar. Ja, vi har haft en högkonjuktur men kan se till att BNP ökar och samtidigt minska utsläppen, svarar Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

”Det som förorenar ska kosta mer”

För att industrin ska nå de klimatmål de satt upp behövs också politiska beslut. Det har bland annat hjälpt transportsektorn med införandet av att skatt på bensin och diesel höjts, för att minska de fossila bränslena.

– Det är klart att vi kommer att behöva ha koldioxidbeskattning för att se till att det som förorenar kostar mer. Men vi behöver också hjälpas åt och där ser jag fram emot att fortsätta ha armkrok med industrin för att visa att det är möjligt att utföra saker som både är klimatvänliga och bra för vår ekonomi och skapar nya jobb, säger Ibrahim Baylan.

Industrin är redo

Fossilfritt Sverige presenterar under onsdagen en ny handlingsplan för hur industrier och näringslivet ska gå vidare med klimatanpassningen. I Sverige säger sig företagen vara redo för att satsa på de klimatsatsningar som behövs. Något som är unikt sett till världen, men politikerna är för långsamma menar industrin.

– När man ser färdplanerna inom industrierna, som stålindustrin, och det stora engagemanget ifrån industrin, då kommer krävas från både Ibrahim Baylan, mig och andra att vi har långsiktiga spelregler för de här företagen, säger Elisabeth Svantesson.

Se hela debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.