Foto: SVT

Utsvultna rördrommen klarar sig tack vare frivilliga fågelvårdare

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har tidigare berättat om rördrommen, en ovanlig fågel som hittades utsvulten och vilsen i en villaträdgård utanför Luleå. Fågeln var nära svältdöd men togs om hand av ett rehabcenter för vilda fåglar i Åkersberga. Den visar goda tecken på att överleva.

Rördrommen tillhör hägerfamiljen och är skygg och svår att upptäcka på grund av sin kamouflagefärg.

Den gillar att gömma sig i våtmarker med mycket vass och är känd för sitt dova och olycksbådande läte som kan höras på långa avstånd. Lockropet låter som när man blåser i en tom glasflaska och man trodde förr att det var onda gastar som var i antågande.

”Nu har den har börjat äta sill”

Rördrommen vägde nästan ingenting när Victor Persson fick hand om den. Han driver ett rehabcenter för vilda fåglar i Åkersberga utanför Stockholm.

– Den hade inga muskler på låren eller bröstet när den kom hit, berättar Victor.

Han har byggt en koja där den kan gömma sig och den har fått näringslösning med vitaminer. Nu har den har börjat äta sill och har kryat på sig.

På rehabcentret vårdas även en pampig kungsörn som fått skador på ena vingen. Victor matar den med köttfärs och flygtränar rovfågeln i en av de många voljärerna.

”Det finns många fåglar som behöver hjälp och det går att åtgärda skador med ganska enkla medel”, säger Victor Persson. Foto: SVT

Driver verksamheten ideellt

Målet med verksamheten är att fåglarna ska kunna återvända till det fria och klara sig själva, annars avlivas de.

Victor och ett tiotal frivilliga medhjälpare samarbetar med veterinärer och ornitologer och driver verksamheten ideellt med hjälp av donationer.

När vi hälsar på i den hemmasnickrade anläggningen hittar vi en trafikskadad knölsvan, storskrake, ejder, duvor, en kattuggla och en gammal gråtrut. En påkörd ormvråk saknar stjärtfjädrar och får bo här tills nya vuxit ut.

Foto: SVT

– Det finns många fåglar som behöver hjälp och det går att åtgärda skador med ganska enkla medel, säger Victor Persson.

”En fågel ska vara fri”

Han har varit fågelintresserad sedan han var liten men aldrig haft burfåglar.

– Jag försöker laga dem så att de kan klara sig i det vilda. Jag sätter inte in dem i burar för resten av livet. En fågel ska vara fri, säger Victor Persson.

Hur ser rördrommens framtid ut?

– Den är ljus, säger han. Den har börjat hugga mot mitt ansikte, det är ett jättebra tecken. Fågeln äter bra nu och jag hoppas att den ska lämna oss om en vecka. Då får den lift ner till Skåne där vi ska hitta en miljö där den ska trivas, med öppet vatten och gott om gömställen.

FAKTA RÖRDROM

Rördrommen är en satt och framtung fågel som tillhör hägerfamiljen och är något mindre än en gråhäger. Den gillar våtmarker och håller sig ofta dold i tät vass och är mest aktiv på natten.

Den är spräcklig i gult, brunt och svart. Vid hotande fara ställer den sig orörlig med indragen hals och näbben riktad rakt upp, i så kallad pålställning och är då särskilt svår att upptäcka.

Vid riksinventeringen år 2000 räknade man till 650 spelande hanar i Sverige. Den anses ”nära hotad”, enligt Artdatabankens rödlista från 2015.

Vid fågelstationen Naturum vid sjön Tåkern i Östergötland har den synts och hörts. Lätet påminner om ljud som uppstår när man blåser i en tom glasflaska.

Källor: Wikipedia, Fågelguiden, Fågel.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.