Den frusna och hungriga rördromen som hittades i Marianne Holmfrid Johansson och Gunnar Johanssons trädgård vill ha lift till Stockholm. Foto: Gunnar Johansson och Susanne Backe

Vilsen och frusen pippi söker lift

Uppdaterad
Publicerad

En frusen och hungrig rördrom har tagits hand om av ett par från Råneå utanför Luleå. Nu vill den ha lift till Stockholm.

Det var på måndag förmiddag som Gunnar Johansson och Marianne Holmfrid Johansson upptäckte någonting som liknade en hög med fjädrar på sin villatomt. Det visade sig vara en rördrom, en fågel som tillhör familjen hägrar. Vanligtvis hör den hemma i betydligt varmare delar av Europa och i Afrika men det har gjorts några iakttagelser i Torne älvs mynning och i Björkskatafjärden i Luleå.

Stor dunboll

– Det såg ut som en stor dunboll och jag fick inte i skallen vad det kunde vara men sedan stack det upp en lång näbb och då förstod jag att det var en fågel, berättar Gunnar Johansson.

Rördromen är en stor fågel och kan vara uppemot 80 centimeter som vuxen.

– Energin verkar ha tagit slut. Den hade landat och kurat ihop sig mot syrenbusken i vår trädgård vid fågelbordet. Den borde ha varit i Afrika nu, säger Marianne Holmfrid Johansson.

Åt strömmingsfiléer

De kontaktade en specialist som kunde berätta att var just en rördrom. Gunnar fångade fågeln i en hundbur och bar in den i värmen. Efter det fick den fisk.

– Helst ska den äta hela fiskar men vi fick tag på strömmingsfiléer och det gick ner, säger Gunnar.

Rördromen har piggnat till efter värme och mat och nu hoppas de att någon kan ge fågeln lift till Stockholms fågelrehabilteringcenter som lovat att ta emot den.

– Vi söker efter någon som är på väg till Stockholm och som kan tänka sig att erbjuda lift till fågeln, säger Marianne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.