Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tweeten kan få konsekvenser för ett eventuellt regeringssamarbete med M och KD, enligt Mats Knutson. Foto: SVT, TT

SVT:s Mats Knutson: ”Uttalandet höjer trösklarna för ett samarbete med M och KD”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons tweet om ett ”totalstopp för asylinvandringen” kan försvåra ett framtida regeringssamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Kristersson och Busch måste svara på det här. Det här är ett framtida regeringsunderlag för en M- och KD-regering.

Jimme Åkessons tweet på torsdagseftermiddagen har lett till skarp kritik från flera partiledare.

Att partiet väljer att höja tonläget just nu kan tolkas som ett försök från Jimmie Åkesson att ta kommandot i invandringsfrågan, menar SVT:s Mats Knutson.

– Sverigedemokraterna har hamnat i skymundan under coronapandemin och har ett behov att ta ut svängarna mer i den invandringspolitiska debatten. Man vill visa att man har den hårdaste politiken och den tuffaste retoriken, trots att det leder till kritik från hans motståndare.

”Busch och Kristersson måste svara”

Uttalandet kan komma att få effekter för fler partier än Sverigedemokraterna, tror Mats Knutson.

– Alla uttalanden av det här slaget höjer trösklarna för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Det är politiskt kontroversiellt och gör det svårare för Ulf Kristersson och Ebba Busch att legitimera ett regeringssamarbete som tar stöd av Sverigedemokraterna, säger han.

Kan vi vänta oss några reaktioner från KD och M?

– Jag tror att både Ebba Busch och Ulf Kristersson kommer att svara på det här. De måste svara på det. Det här är ju ett framtida regeringsunderlag för en M och KD-regering. De har inget val.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer