Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

Skarp kritik mot Åkessons ordval: ”Ovärdigt en partiledare”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) kräver totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, som han menar utgör ”en social, kulturell eller ekonomisk belastning”. Utspelet har väckt skarp kritik från flera andra toppolitiker.

”Det är ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti”, skriver Nyamko Sabuni (L).

På fredagen svarade Åkesson på kritiken.

Det var i torsdags eftermiddag som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skrev på Twitter: ”Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar.”

Utspelet har nu fått flera av Åkessons politiska motståndare att se rött. Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet skriver följande på Twitter:

Lööf: ”Politik och retorik radikaliseras”

”Människor på flykt som ”kulturell belastning”. Vi minns också den sverigedemokratiska diskussionen om vem som är svensk.Sverigedemokraternas politik och retorik radikaliseras i takt med att samhällsdebatten tänjer sina gränser”.

Annika Strandhäll (S) skriver i ett uttalande på Twitter:

”Det är det Sverige han ser 2021. Det är inte mitt Sverige. Hur har vi kunnat tillåta det offentliga samtalet att spåra ur på detta sätt.”

”Ovärdigt en partiledare”

Även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver i ett uttalande på Facebook: ”Hätska utfall mot invandrare på twitter är ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti. Vägen framåt för Sverige är genom att vi får en långsiktigt hållbar migrationspolitik, inte den kollektiva skuldbeläggning av invandrare som SD ägnar sig åt.”

Åkesson svarar på kritiken

På fredagen har Jimmie Åkesson valt att svara på kritiken.

”Jag vet inte om jag vill kalla det kritik. Det är samma falsettskrik som alltid när någon påpekar vad som krävs för att få bukt med problemen skapade av katastrofalt ansvarslösa invandringspolitiken, som dessa ”kritiker” dessutom bär ansvaret för. Konsekvenserna av denna politik är en betydande belastning av social, ekonomisk OCH kulturell art, det kan knappast vara vare sig en nyhet eller särskilt upprörande. Reaktionerna tyder snarare på att det är en öm punkt, de ansvariga vill inte att detta ska diskuteras sakligt, därför tar de till fula ord och högt tonläge”, skriver han i en kommentar till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.