Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde säger att partiet kan stoppa förslaget på tredje pappamånad. Foto: TT

V kan stoppa tredje pappamånad

Publicerad
Vänsterpartiet är i dagsläget inte berett att ställa sig bakom regeringens förslag om en tredje pappamånad och kan därmed stoppa förslaget.

– Regeringen har kontaktat oss om den här propositionen. Vi kommer inte att ge vårt passiva stöd till en regeringsproposition om vi inte har varit med och förhandlat om den, säger V:s gruppledare Hans Linde till Ekot i Sveriges Radio.

Bjuds inte partiet in till förhandlingar av Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger det troligen fram en egen motion med krav på en helt individualiserad föräldraförsäkring.

– Det är det som krävs om vi ska komma till rätta med de stora skillnaderna i inkomst, lön och pension mellan män och kvinnor, säger Hans Linde.

I maj väntas regeringens proposition om en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen, och den ska behandlas av riksdagen efter sommaren.

Björklund: Vi kommer rösta för

Folkpartiet, som gick till val på att införa just ytterligare en pappamånad, kommer att stödja propositionen och därmed gå emot de övriga allianspartierna.

– Om förslaget enbart innehåller det, så kommer vi att rösta för det. Det är vår uppfattning att vi bör ha ytterligare en öronmärkt månad i föräldraförsäkringen, säger FP-ledaren Jan Björklund till radion.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna samt Sverigedemokraterna är emot fler öronmärkta månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer