”V kan vara på väg att svänga om vapenleveranser”

Publicerad
Analys ·

Vänsterpartiet kan vara på väg att svänga i frågan om att bistå Ukraina med vapen. Redan på onsdagen ska partistyrelsen ta ställning till ett nytt förslag till principbeslut som skulle möjliggöra den här typen av vapenleveranser.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det gick inte många timmar efter riksdagens beslut sent på måndagseftermiddagen innan det började komma uppgifter om att Vänsterpartiet är på väg att svänga när det gäller vapensändningar till Ukraina.

Vänsterpartiet var ju det enda partiet i riksdagen som röstade nej till förslaget att skicka 5 000 pansarskott till Ukraina.

Men nio V-riksdagsledamöter var frånvarande och ytterligare fem lade ner sina röster. Bakgrunden är att partiet är djupt splittrat mellan dem som vill hålla fast vid principen att inte skicka vapen till krigförande länder och dem som anser att det är viktigare att hjälpa Ukraina i det här läget.

”Fruktar att omröstningen ska slå tillbaka mot partiet”

Inför dagens riksdagsbeslut var partiledningens utgångspunkt att rösta för förslaget att sända vapen till Ukraina, men blev överkörda av en majoritet i partistyrelsen.

Partiledningen fruktar nu att partiets agerande i måndagens omröstning ska slå tillbaka mot partiet, inte minst mot bakgrund av det allvarliga säkerhetsläget och det stora engagemang som finns i breda väljargrupper för att bistå Ukraina i försvarskriget mot Ryssland.

Även partiets före detta partiledare Jonas Sjöstedt har kritiserat Vänsterpartiets agerande och krävt att partiet ska ändra sig.

”Förslag tas upp av partistyrelsen på tisdag”

Vänsterpartiets partiledning vill nu försöka reparera den skada som dagens beslut kan ha vållat partiet.

Verkställande utskottet, som samlades på måndagskvällen, har tagit fram ett förslag till principbeslut för partiet. Principbeslutet ska gälla framöver och skulle öppna för kommande vapensändningar till Ukraina. Sådana kan ju bli aktuella om den svenska regeringen lägger ytterligare förslag eller om Europaparlamentet får liknande frågor på sitt bord.

Verkställande utskottets förslag ska tas upp av partistyrelsen under tisdagen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.