V säger nej till pansarskott: ”I stället vill vi öka (det ekonomiska) stödet till den ukrainska regeringen och deras möjlighet att finansiera sin strid, säger V:s ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati. Foto: Christine Olsson/TT

Brett stöd för vapen till Ukraina – men V säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen får brett stöd i riksdagen för att skicka krigsmateriel till Ukraina.

Vänsterpartiet säger nej till pansarskott, men beslutet kritiseras av den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt.

Förslaget om stöd till Ukraina lades fram som ett utskottsinitiativ av Socialdemokraterna i finansutskottet. Där gav samtliga partier sitt stöd, utom V som reserverar sig när det gäller att ge Ukraina svenska pansarskott.

– Det här är inte en enkel fråga. Vi anser att det finns skäl att hålla på det regelverket som finns för vapenexport. Ska man ändra på det krävs en mer noggrann analys, säger V:s ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati.

Kriget i Ukraina

Han syftar på regelverket om att Sverige normalt inte bör skicka vapen till ett land i krig.

Snabbt beslut

– Skickar man in vapen i krigförande områden så finns ökad risk att de hamnar på avvägar och i fel händer, säger Esbati.

Men beslutet får kritik från partiets förre partiledare Jonas Sjöstedt.

”Ukraina har rätt att försvara sig. Det ligger i Sveriges säkerhetsintresse att Rysslands invasion inte lyckas. Vänsterpartiet är för sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina. Som medlem i V uppmanar jag partiledningen att också stödja beslutet om pansarskott till Ukraina”, skriver han på Twitter.

Regeringen har förslagit att skicka 5 000 pansarskott 86, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner till Ukraina. Dessutom föreslås att skicka 500 miljoner kronor i direkt stöd till den ukrainska regeringen för att stärka det ukrainska försvaret.

Riksdagens kammare debatterar förslaget i eftermiddag, innan beslutet tas om stödpaketet till Ukrainas försvar. Innan dess kan ingen utförsel av krigsmateriel ske till Ukraina.

C kritiserar

V har historiskt kritiserats för att vara för beroende av Sovjetunionen och Ryssland. På frågan om det inte finns risk för ny sådan kritik svarar Esbati:

– Ryssland bedriver ett aggressivt angreppskrig mot Ukraina. Ryssland styrs av en auktoritär högernationalistisk klick och vi vill på olika sätt mycket kraftfullt se till att Rysslands angrepp på Ukraina stoppas och att man skärper de sanktioner som finns mot Ryssland och isolerar den ryska statsledningen.

Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl har svårt att förstå V:s resonemang.

– Det är bedrövligt när den ukrainska demokratin kämpar för sitt liv och ukrainska armén gör så hjältemodiga insatser, att vissa vill förneka dem det lilla vi kan bidra med, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet