Foto: Scanpix

V-löfte: 3.000 fler i vården

Uppdaterad
Publicerad

3.000 fler anställda inom sjukvården. Det vill Vänsterpartiet satsa på i sin budgetmotion. Totalt presenterar partiet en satsning på 3,4 miljarder på hälso- och sjukvården.

– Vi märker ju att man skär ner lite panikartat i flera regioner och landsting. Det är uppenbart att man behöver mer resurser och fler vårdplatser. Men det viktiga är att vi samtidigt tar bort vinstintresset inom sjukvården. Annars är risken att de här pengarna som vi vill satsa försvinner till privata riskkapitalister som äger vårdcentraler, säger partiledaren Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

Vänsterpartiets parhästar Jonas Sjöstedt och partiets ekonomiska talespersonen Ulla Andersson hoppas att de hittat sitt vinnarhål inför valet nästa höst.

Valbudgeten 2014

Och där kräver de att välfärdsvinsterna ska bort. Man kräver också att inkomstskatterna inte sänks, utan att man i stället satsar de pengarna på välfärden.

”Behöver fungerande sjukvård”

– Högerregeringen väljer att sänka skatterna för högavlönade. Det kostar nästan exakt lika mycket som det som vi vill satsa på sjukvården. Vi väljer att lägga pengarna på sjukvården i stället, för vi tycker att ett värdigt välfärdssamhälle behöver en fungerande sjukvård, säger Ulla Andersson.

Ungefär så där kommer det att låta framöver i den politiska debatten från Vänsterpartiets sida. Den satsning som partiet presenterar i dag innehåller en satsning på att ge utrymme för 3.000 fler anställda inom sjukvården.

Den delen kostar 1,5 miljarder kronor. En miljard vill partiet satsa på att utveckla landets vårdcentraler och särskilt vårdcentraler i det man kallar för ”utsatta områden”.

Betald specialistutbildning

Den sista delen, 900 miljoner kronor, ska gå till en satsning som gör att sjuksköterskor ska kunna få betalning under en specialistutbildning. Landet behöver fler specialistsjuksköterskor, resonerar man inom Vänsterpartiet.

Och det är centralt att inte ett enda öre av hela den här satsningen ska kunna bli vinst som trillar ner i privata plånböcker.

På frågan om ett totalförbud för vinster i välfärden är ett krav för att Vänsterpartiet ska kunna sitta i en kommande regering, så svarar partiledaren så här:

– Ja, det är ju vårt viktigaste mål efter valet 2014, och vi har sagt det, att vi sitter inte i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik. Vi är garantin mot slöseriet med privata vinster inom välfärden, säger Jonas Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet