Ett upprop har startats inom Vänsterpartiet runt om i landet för att Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ska fälla S uppgörelse med C, L och MP om regeringsmakten. Foto: Henrik Montgomery/TT

V namnsamlar för att sätta press på Sjöstedt

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets ledning vill fortfarande inte kommentera uppgörelsen mellan S, MP, C och L om regeringsmakten. Däremot har ett upprop startats för att sätta press på partiledningen att rösta ner uppgörelsen i riksdagen, rapporterar P4 Jönköping.
– Vi har ingen anledning att stödja en regering som tänker bedriva högerpolitik, säger Mikael Ekvall (V), gruppledare i Region Jönköpings län.

För att Stefan Löfven ska kunna väljas till statsminister och leda nästa regering enligt uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, krävs det att Vänsterpartiet antingen röstar ja eller åtminstone lägger ner sina röster i riksdagens statsministeromröstning.

Hittills har det varit tyst från vänsterledaren Jonas Sjöstedt om partiet avser att släppa igenom Löfven utan att få något inflytande, och en uppgörelse som innehåller flera borgerliga krav.

När SVT Nyheter når V-ledarens pressekreterare Oscar Nelson på söndagens morgon är locket fortsatt på:

– Just nu har vi inga kommentarer att ge, säger han. 

V-partister är upprörda

Inom partiet ute i landet skickas det just nu runt en namnlista för att sätta stopp för uppgörelsen, rapporterar P4 Jönköping. En som har skrivit på är Vänsterpartiets gruppledare i Jönköpings län:

– Det här är ett initiativ från vänsterpartister runt om i riket, och det handlar om att framföra vår åsikt till partiledningen att man absolut inte borde släppa fram den här regeringen, som ska bestå av socialdemokrater och miljöpartister men med ett väldigt stort nyliberalt inflytande i deras politik, säger Mikael Ekvall (V) till Sveriges Radio Jönköping.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har runt 200 medlemmar skrivit på uppropet – detta i ett parti som har 25000 medlemmar.

Enligt Sveriges radio står det i uppropet att överenskommelsen som S, C, L och MP har slutits är ”ett nyliberalismens manifest” och att ”den jämlikhetspolitik som Sverige desperat behöver lyser med sin frånvaro”.

Vänsterpartiet partiledning vill heller inte kommentera uppgifterna om den namnlista som cirkulerar.

Träffas på måndag

Talmannen Andreas Norlén träffar samtliga partiledare på måndag.

På eftermiddagen väntas han sedan presentera sin nominering till statsministerposten. Först på onsdag sker omröstningen i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet