Varken C eller V vill ännu ge besked om hur de ställer sig till regeringens budget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

V och C avvaktar med besked om budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen behöver med största sannolikhet stöd av både Centerpartiet och Vänsterpartiet för att få igenom sin budget i riksdagen. Båda partierna dröjer dock med besked i frågan.

För att ställa sig bakom regeringens budget har både C och V kommit med egna kravlistor på vad de vill se i budgeten. Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl säger att partiet nu ska läsa förslaget noggrant och sedan ta ställning.

– Det vi kommer att leta efter är fokuseringen på återstarten i hela landet, att det verkligen blir ett lyft nu när det gäller jobben och småföretagares möjlighet att anställa, säger Ådahl och fortsätter:

– Det är väldigt viktigt också för oss att regeringen håller avtalet som gör att den är en regering, när det gäller arbetsmarknaden och landsbygden.

Han säger att det inte finns några löften om att rösta på regeringens budget.

– Det normala här är att vi röstar på vår egen budget och lägger fram den. Det är ett mycket stort steg att gå ifrån den praxisen och rösta på någon annans budget.

Vänsterpartiet saknar viktiga krav

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson saknar flera av partiets krav i budgeten. V har fått gehör för delar som gäller till exempel sjukförsäkringen, men andra önskemål, som att skattesänkningar ska motsvaras av liknande skattehöjningar finns inte med.

– En regerings uppgift är att säkra sitt budgetunderlag. Det har den här regeringen valt att inte göra. Istället har man gått på Centerpartiets nycker, säger Andersson.

.

Om det är nog för att Vänsterpartiet ska fälla budgeten återstår att se. Enligt Andersson utgår partiet från att lägga fram en egen budget och rösta på den. Samtidigt stänger hon inte fönstret mot regeringen helt.

– Vi kommer att göra en helhetsbedömning när vi vet vilken budget som gäller, säger Andersson, som förväntar sig att en del kommer att hända före statsministeromröstningen.

Andersson: Inte lämpligt med skattehöjningar

När Magdalena Andersson (S) tillfrågas om Vänsterpartiets krav på svarande skattehöjningar säger hon att hon inte ser det som lämpligt i konjunkturläget. Återhämtningen i ekonomin måste gå före, anser hon. På frågan om hon själv tror att budgeten kommer gå igenom i riksdagen vill hon inte svara.

– Nu får alla partier i riksdagen möjlighet att titta igenom förslagen. Sammantaget är det en budget som är bra för ekonomin och för svenska folket, men det kommer finnas förslag som både Vänsterpartiet och Centerpartiet kommer känna igen sig i, säger finansministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.