Oscar Sjöstedt är missnöjd med regeringens budget på flera punkter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SD: Vore angenämt med fler vuxna i politiken

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kritiserar regeringen på flera punkter efter att budgeten presenterats. Partiet ser innehållet som otillräckligt, men anmärker också på hur den förhandlats fram.

– Först och främst tycker jag att hela den här processen inte är särskilt förtroendeingivande. Nu lägger regeringen en budget på riksdagens bord utan att ha säkrat stöd för den, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

När det kommer till innehållet anmärker Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt främst på de satsningar som görs på rättsväsendet. Det är ”på tok för lite pengar”, säger han.

– Man skjuter inte heller till de pengar till kommuner och regioner som behövs för att hantera en åldrande befolkning. Samtidigt ser vi att delen som ska gå till internationellt bistånd bara sväller och sväller, fortsätter Sjöstedt.

Tar fram eget alternativ

SD arbetar nu på ett eget budgetförslag, berättar Sjöstedt. Där kommer pensionerna att vara en bärande del.

– Det handlar om hur vi varaktigt och långsiktigt kan stärka pensionssystemen så att pensionerna går upp.

Om regeringens förslag inte godtas av riksdagen är ett möjligt alternativ att SD stöttar en borgerlig budget som läggs fram av till exempel M och KD. För att det ska hända krävs dock att SD får vara med när en sådan tas fram, säger Sjöstedt.

– Om vi ska använda våra 62 riksdagsmandat i den ena eller andra riktningen, så är förutsättningen att vi varit med och förhandlat.

”Vore angenämt med vuxna i politiken”

När det kommer till regeringens chanser att få igenom sina förslag ser Sjöstedt situationen som svårbedömd.

– Jag vet inte, och jag tror inte att någon annan vet heller. Det vore angenämt med lite fler vuxna personer i politiken. Det här signalerar inte förtroende. Här har vi vuxna människor som inte kan sitta ner och prata med varandra, säger Oscar Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.