Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Foto: SVT

V om budgeten: ”Våra krav är inte uppfyllda”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen ska finansminister Magdalena Andersson (S) presentera budgeten. Men Vänsterpartiet menar att Centerpartiet har haft stor påverkan på den och att Vänsterpartiets krav inte är uppfyllda.

För att budgeten ska gå igenom måste både Centerpartiet och Vänsterpartiet stödja den. Om något av partierna inte godkänner den finns det framöver risk för budgetkaos och regeringskris.

”C har haft stor påverkan”

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson säger till Svenska Dagbladet att Vänsterpartiets krav om att skattesänkningar ska motsvaras av skattehöjningar och höjd garantipension inte uppfylls. Hon säger att Centerpartiet haft stor påverkan på budgeten.

– En regerings uppgift är att säkra sitt budgetunderlag. Det har den här regeringen valt att inte göra. Istället har man gått på Centerpartiets nycker. C har betett sig oansvarigt och förhindrat regeringen att förhandla sin budget, säger hon i Morgonstudion.

Enligt en källa till Di har Centerpartiet också satt stopp för att fortsätta med den gröna skatteväxlingen.

”Måste göra helhetsbedömning”

Hur Vänsterpartiet kommer ställa sig till budgeten är ännu inte klart, enligt Andersson.

– Vi får se vad helheten blir, men utgångsläget är att vi företräder våra väljare, lägger en budgetmotion och röstar på den, säger Ulla Andersson (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.