Det avgör om regeringen får igenom sin budget

Publicerad

Det är turbulent i politiken just nu och en avgörande fråga är hur regeringen ska få igenom sin budget. Och det kommer inte vara helt lätt.

– Regeringen har bara 116 mandat bakom sig i riksdagen och behöver få stöd från Centerpartiet och Vänsterpartiet, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Men det är inte helt lätt. För att ge sitt stöd har C bland annat krävt att V hålls utanför budgetförhandling. V har även de lämnat in en lång kravlista till regeringen. Men trots det menar Elisabeth Marmorstein att mycket talar för att regeringen får igenom sin budget.

– Regeringen och Magdalena Andersson har lyssnat in partiernas krav – dessutom har man goda möjligheter att uppfylla kraven eftersom budgetutrymmet är såpass stort, säger hon.

Hör mer om turerna som väntar i höst i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.