Regeringen vill satsa 12 miljarder på klimatåtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår flera satsningar på klimatet. Nära 12 miljarder till nya miljö- och klimatåtgärder föreslås i budgeten för 2022, meddelar regeringen.

- Efter pandemin kommer Sverige att behöva en grön återstart. Vi måste lämna gamla hjulspår och peka ut en ny riktning, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP).

Nära 12 miljarder kronor föreslås i nya satsningar på miljö- och klimat, meddelar regeringen. Totalt kommer hela regeringens miljöbudget för 2022 att uppgå till 22 miljarder.

Bland annat föreslås en kraftig förstärkning av elbusspremien på 1,1 miljarder kronor under 2022. Det blir även ett ökat stöd till miljölastbilar och elektrifierade arbetsmaskiner på 200 miljoner kronor. För att öka produktionen av biogas och stärka producenternas konkurrenskraft föreslår regeringen nu en satsning på 1,9 miljarder kronor fram till 2024.

Klimatkrisen

Klimatpengar till länsstyrelser och högskolor

Ett statligt kompetenslyft för klimatet som ska främja näringslivets klimatomställning och omställning till cirkulär ekonomi föreslås, och regeringen vill att länsstyrelserna ska få 80 miljoner kronor till arbetet med den regionala klimatomställningen. Landets högskolor föreslås få 260 miljoner kronor för vad regeringen kallar en fortsatt satsning på livslångt lärande.

Regeringen föreslår att privatpersoner skattefritt ska kunna hyra ut till exempel bilen eller båten för upp till 20 000 kronor per år. Det för att gynna delningsekonomin. Halverad moms på reparationer av cyklar och skor, från 12 procent till 6 procent föreslås.

- Det handlar om en lång rad åtgärder som verkligen gör skillnad i verkligheten, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Kritiken saknas en röd tråd

Från oppositionen menar Moderaterna att regeringens klimatbudget är spretig och innehåller symbolpolitik. Man menar också att flera åtgärder kommer för sent.

- Det saknas till exempel ett svar på hur vi ska lyckas med elektrifieringen, som kommer att vara nyckeln till omställningen, säger säger Jessica Rosencrantz (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson.

- Överlag verkar regeringen utvärdera sin egen klimatpolitik efter hur mycket pengar man lägger i stället för hur mycket utsläppen minskar. Med regeringens politik minskar utsläppen för långsamt redan i dag, säger Jessica Rosencrantz.

Även Sverigedemokraterna menar att regeringens klimatsatsningar är spretiga.

– Det är fokus på många olika typer av satsningar och saknas en röd tråd. Man borde snarare titta på de stora frågorna. Kan vi till exempel inte försörja Sverige med cement måste vi importera, något som leder till höga utsläpp. Och så måste vi satsa på elektrifieringen, säger SD:s miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet