V-politiker lade ut högerextrem propagandafilm på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) lade ut en högerextrem propagandafilm på nätet. I filmen utmålas somalier som våldtäktsmän och tjuvar. ”Jag trodde det var en film från SVT”, säger hon till Expo.

Den 25 minuter långa filmen är hämtad från fascistiska Nordisk ungdoms Youtube-kanal, där materialet uppges ha läckt från ett stoppat SVT-projekt. Men egentligen är filmen ett inslag från ett personalevent för det somaliska telecombolaget Telesom. Någon har lagt till en fejkad textremsa och SVT:s logotyp.

Tidningen Expo skriver att filmen spelar på grova afrofobiska och islamofobiska föreställningar om våldtäkter, droganvändning och en påstådd hemlig agenda att försöka förändra Sveriges lagstiftning, bland annat för att legalisera våldtäkter.

Lagt på SVT-logga

Sällskapet i filmen uppges tillhöra en klan som är på väg att flytta till Sverige, och de sägs diskutera resan. Bland annat säger en person ”I Sverige har man inte islam, så man har ingen lag. Därför är det inte förbjudet att bara gå in och ta vad man vill i en butik”.

Men i verkligheten säger mannen:

”Det kommer att ordnas fler fester som dessa och ett extra tack till de som har gjort det stora arbetet med att förbereda inför den här kvällen.”

SVT känner inte ens igen filmen. Presschef Catarina Wilson säger till Expo att det är uppenbart att Nordisk ungdom har lagt på en SVT-logga på ett filmklipp och gjort en översättning.

Nekar först

Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh har lagt ut filmen på sin Facebooksida och skrivit: ”Grattis Sverige till en etablerad Islamisk stat och utropad Kalifat snart i fler förorter.”

Amineh Kakabaveh nekar först till att ha lagt ut filmen och säger att någon annan gjort det. Men när riksdagsledamoten konfronteras med det borttagna originalinlägget medger hon att hon laddat upp den.

Hon säger till Expo att hon trodde att filmen kom från SVT, och att anledningen till att hon lade ut den var att ”det finns många islamister som vill ha det så här”.

– Jag har förstått nu att det var rasistiska saker som sades, men jag hade inte lyssnat på hela, jag blev så arg så jag stängde av filmen innan den var slut, sedan lade jag ut den. Det var det här med polygami som en imam sa och som man kunde tro på i filmen, det var det jag ville visa. Det är fruktansvärt att somalier utmålas som att de vill stjäla. Det är klart att det är hemskt.

Allvarligt samtal

Vänsterpartiets pressekreterare Aron Etzler säger till SVT Nyheter att partiet ser allvarligt på händelsen.

– Ingen företrädare från Vänsterpartiet ska sprida rasistisk propaganda. Jag kommer att ha ett allvarligt samtal med Amineh Kakabaveh om detta så fort som möjligt.

SVT Nyheter söker Amineh Kakabaveh för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.