Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

V:s bekymmer – arbetarväljare känner sig inte hemma i partiet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill ha fler arbetarväljare. Partiledningen är bekymrad över att arbetare inte känner sig hemma i partiet.

Det är en av frågorna som kommer att diskuteras på partikongressen i helgen, som i övrigt kommer att domineras av valet av ny partiledare.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning var det i förra valet tio procent av de som själva betraktar sig som arbetare som röstade på Vänsterpartiet. Partiledningen har tagit fram ett strategidokument som ska behandlas på kongressen och i dokumentet finns en målsättning vill att den siffran ska fördubblas till 20 procent inom tio år.

– Jag tror inte det är någon i Vänsterpartiet som vill att det ska vara så, men det kan bli så. Ibland är det folk som tycker att man ska ha rätt begreppsapparat och använda sig av rätt ord. Men det kan inte vara att skäl att inte välkomna folk i Vänsterpartiet, säger Aron Etzler, partisekreterare.

Strategidokument framtagna

Köping i Västmanland är en kommun med flera stora industrier och många arbetare. Socialdemokraterna har alltid varit det stora partiet. Men trots att Socialdemokraterna tappat från 45 till 35 procent under de senaste femton åren, har inte Vänsterpartiet vuxit. Partiet har hela tiden legat runt sex procent i Köping.

– Man kan nästan få gliringar om man råkar vara medlem i Svenska kyrkan eller något annat trossamfund. Eller vad då? Flyger du utomlands på semestern? Vad är det? Har du dieselbil? Sådana gliringar kan komma från vissa, säger Andreas Trygg, gruppledare för Vänsterpartiet i Köping.

”SD har snabba lösningar”

Istället är det Sverigedemokraterna som vuxit under samma tid, från tre till 23 procent. 

– De har snabba lösningar på allting. Vi vill tänka mer och det kan vara en nackdel som gör att vi kan ha svårt att nå människor, säger Andreas Trygg 

Men kan det bero på att väljarna gillar Sverigedemokraternas invandringspolitik? 

– Det kan det också vara. Vi kanske står för det folk borde tycka, men vi har svårt att få dem att tycka det, säger Andreas Trygg. 

– Många väljare som oroar sig över invandring oroar sig också över andra saker, arbetslöshet till exempel. Och det finns vänstersvar på detta, säger Aron Etzler. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.