Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats möter Sjöstedt Foto: Tomas Hallstan/ SVT

V vill sätta press på regeringen om arbetskraftsinvandring

Uppdaterad
Publicerad
Vänsterpartiet vill nu ta nästa steg för att sätta press på regeringen. I en intervju i SVT:s serie Mats möter säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att han nu ska ta kontakt med Moderaterna för att försöka göra upp om en begränsning av arbetskraftsinvandringen till Sverige.

Efter misstroendehotet i riksdagen mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är alltså Vänsterpartiet nu beredda att ta nästa steg för att försöka bilda en gemensam front i riksdagen med oppositionspartierna till höger.

De viktigaste frågorna för Vänsterpartiet att stoppa under mandatperioden är ändrade turordningsregler och en utbyggnad av systemet med marknadshyror. Båda dessa punkter finns med i det så kallade Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Vill tvinga regeringen att agera

Men just nu är det en annan fråga där Jonas Sjöstedt vill försöka tvinga regeringen att agera.

Det handlar om arbetskraftsinvandringen där Sverige sedan alliansregeringens dagar har mycket generösa regler. Enligt Jonas Sjöstedt har dessa regler bäddat för missbruk och svartarbete.

Vänsterpartiet har redan varit i kontakt med Socialdemokraterna i denna fråga, men enligt Sjöstedt, fått avvisande svar:

– De har sagt nej. De är inte intresserade. Men vi kan inte låta det fortsätta så här, att människor utnyttjas och far illa på svensk arbetsmarknad. Vi är beredda att sträcka ut en hand till Moderaterna, för vi har sett att de har rört sig i den här frågan, säger Jonas Sjöstedt till SVT.

Hårdare regler

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har signalerat att de vill se stramare regler för arbetskraftsinvandring. Jonas Sjöstedt pekar ut främst tre frågor där han vill se hårdare regler. Det handlar om bindande anställningskontrakt, heltidstjänster samt en prövning mot den svenska arbetsmarknaden. Huvudregeln ska vara att arbetskraftsinvandring inte tillåts i branscher där det råder arbetslöshet i Sverige.

– När man tar hit människor i yrken där arbetslösheten är stor då är det för att pressa ner lönerna, säger Sjöstedt.

 –Om Moderaterna vill göra något här är vi beredda att lägga ett gemensamt initiativ.

Moderatledaren Ulf Kristersson har nyligen sagt att också han vill strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring. Om Moderaterna är intresserade av att diskutera frågan med Vänsterpartiet är dock oklart.

”Förhandlar inte”

För att få ihop en majoritet i riksdagen behöver Vänsterpartiet också stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. SD har sedan tidigare krävt begränsningar av arbetskraftsinvandringen.

–Jag hoppas att Socialdemokraterna backar. Annars är vi beredda att prata med moderater och kristdemokrater. Men med Sverigedemokraterna förhandlar vi aldrig, säger Jonas Sjöstedt.

Men du har inget emot deras stöd?

–De röstar som de vill. Men vi förhandlar inte med dem.

Se hela avsnittet av ”Mats Möter” här på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer