Foto: Tomas Hallstan/ SVT

Kängan mot V: ”Det är en fråga om demokrati”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven passade på att rikta skarp kritik mot vänsterledaren Jonas Sjöstedt under en intervju med Mats Knutson. Löfven skönjer ett nytt politiskt klimat som han menar kan ställa till det för demokratin.

– Att Sjöstedt nu faktiskt vill använda sig av tre högerpartier för att göra det besvärligt för regeringen är mycket förunderligt.

”Ett taktiskt övervägande.” Så tolkar statsminister Stefan Löfven (S) det faktum att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt inte kommenterat Moderaternas och Sverigedemokraternas nya vilja att samarbeta. Löfven är också kritisk till den roll Vänsterpartiet intagit under den senaste tidens konflikt kring Arbetsförmedlingen.

– Det är uppenbart att det formats ett högerkonservativt block när Kristersson och Åkesson nu säger att det är samarbete som gäller. Det har ju redan skett mellan KD och SD. Det som är förunderligt är att det verkar som om Vänsterpartiet i ett opportunistiskt syfte vill använda de tre högerkonservativa partierna som något slags verktyg mot regeringen. Det är konstigt, säger Stefan Löfven.

Märklig situation

När Mats Knutson intervjuar Stefan Löfven i en del av programserien Mats Möter kommer bland annat de senaste veckornas politiska turbulens kring omformningen av Arbetsförmedlingen upp, då ett hot om misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark hängde i luften. På frågan om Centerpartiet fick för mycket inflytande under januariöverenskommelsen, väljer Löfven att rikta om strålkastarljuset mot ett annat parti – nämligen Vänsterpartiet.

– Vi måste alla stå upp för ett avtal. Det märkliga i den här situationen är nu att Vänsterpartiet ställer sig bredvid de partier som vill privatisera arbetsförmedlingen och dra ner på den ännu mer.

Ett nytt politiskt klimat

Han anser också att det är konstigt att misstroendeförklaringen mot Nordmark skedde åtta månader efter att januariavtalet skrevs.

– När V röstade gult för mig, då visste de vad som stod om arbetsförmedlingen i avtalet. Men det har inte kommit in något motförslag.

Enligt Löfven kan detta som han betraktar som ett nytt politiskt klimat skapa problem för alla regeringar framöver. Sex misstroendeförklaringar på fem år är oroväckande.

– Det är inte hållbart. Om landet ska kunna styras måste vi faktiskt respektera parlamentarismen.

Är det ett hot mot demokratin?

– Om fyra partier bara är emot saker – man är inte för något, man har inget eget förslag och man har ingenting gemensamt förutom att man kan fälla regeringen – då blir det svårt. Det är inte fråga om mig, det är inte en fråga om regeringen, det är en fråga om svensk demokrati.

– Det är ett nytt politiskt klimat. Ska vi ha det så i framtiden kommer alla regeringar, oavsett politisk färg, att få det väldigt besvärligt.

Oscar Nelson på Vänsterpartiets presstjänst hänvisar till en tweet av Jonas Sjöstedt som svar på kritiken.

””Grovt av Löfven. I en tid då många har anpassat retorik och politik till SD har vänstern inte gjort det. Kanske är det svårt att försvara Socialdemokraternas privatiseringar, frontalangrepp på anställningstryggheten och marknadshyror.”

Se hela intervjun med Stefan Löfven (S) i Mats möter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.