LO: högkvarter vid Norra Bantorget i Stockholm. Foto: Robin Haldert, TT

LO: Januariavtalet förändrar maktbalansen på arbetsmarknaden

Publicerad

Socialdemokraternas uppgörelse med mittenpartierna, det så kallade Januariavtalet, är en förlustaffär för LO-medlemmar, hävdar LO i en ny rapport.

– Det finns i alla fall inget som gynnar, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

Rent privatekonomiskt finns inga tydliga förluster för LO-kollektivet av den nu förda politiken. Men heller inget som gynnar. Däremot har de mer välbetalda fått sänkt löneskatt i form av slopad värnskatt.

Den politiska förlustaffären, enligt LO, landar i stället i en försämrad arbetsmarknadspolitik, där Arbetsförmedlingen går på knäna, den signalerade förändrade arbetsrätten och en a-kassa som fortfarande inte håller måttet, och regler för arbetskraftsinvandring som borde stramas upp.

– Det handlar sammantaget om maktbalansen på svensk arbetsmarknad, säger Ola Pettersson.

LO-ekonomerna upprepar i sin konjunkturrapport att välfärden behöver stora tillskott, 90 miljarder kronor, de närmaste tre åren i form av resurser till kommuner och regioner.

Och staten har råd, de svenska statsfinanserna är unikt starka. LO vill därför skrota nuvarande överskottsmål och till och med köra Sverige med ekonomiskt underskott under en övergångsperiod.

De 90 miljarderna till kommunerna skulle räcka till runt 150 000 fler jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.