Vänsterpartiet vill stoppa sänkta arbetsgivaravgifter

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill stoppa sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga i budgeten. För att göra det hoppas de få stöd från resten av oppositionen.

– Vi har förhoppningar om att förslaget ska gå igenom, säger Vänsterpartiets blivande partiledare Nooshi Dadgostar till SVT.

Vänsterpartiet säger att partiet kommer att vända sig till Moderaterna och Kristdemokraterna för att stoppa sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga i budgeten.

Oppositionen har tidigare satt stopp för reformeringen av Arbetsförmedlingen och ingångsavdraget som syftade till sänka arbetsgivaravgifter för personer som stod långt ifrån arbetsmarknaden.

I regeringen och samarbetspartiernas budget finns förslaget om att reducera arbetsgivaravgiften för företag som anställer unga mellan 19 och 23 år, efter krav från Liberalerna och Centerpartiet. Socialdemokraterna har tidigare varit emot generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna för unga. Det är för dyrt och ineffektivt, anser de.

När Alliansregeringen genomförde en sådan sänkning, kallade Stefan Löfven det för miljardsvindleri.

– Vi kommer att vända oss till Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är pengar i sjön, och det ställer inga krav på nya anställningar. Finansministern kan inte ens säga att det blir nya jobb, säger Dadgostar till TT.

”Finns förutsättningar”

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna säger att partiet kommer att presentera sitt alternativ om ett par veckor.

– Då ser vi efter det om det finns förutsättningar att göra några förändringar i budgeten via en riksdagsmajoritet eller inte, säger Jakob Forssmed.

– Jag är kritisk mot den reformen, både till tajmingen och att den är ineffektiv. Men det vi kristdemokrater pekar på är att det behövs andra jobbreformer, andra lättnader som leder till fler anställningar i företag, säger han.

Moderaterna uppger att de inte vill lämna något besked i dagsläget.

– Vi kommer att återkomma med besked när vi presenterar budgetnyheter, säger Helena Walentowicz, pressekreterare, Moderaterna.

SD kan stödja

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt utesluter inte att SD kan komma att stödja ett förslag om att lyfta ut de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga ur budgetpropositionen.

– Jag tycker det är en bra idé, den här reformen är dyr och ineffektiv och den har prövats tidigare.

– Vi vill göra så här, vi vill riva ut den här delen ur budgeten och använda de här åtta miljarderna till något annat, säger Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.