Det ska bli mindre krångel att vara hemma med sjuka barn. Foto: Scanpix

Vab-intyget slopas

Uppdaterad
Publicerad

Sjukintyget, som ska undertecknas av personal på dagis, skola eller fritids, ersätts av fler slumpvisa kollar hos arbetsgivare och förskola. Det föreslår regeringen i sin höstbudget.

Det impopulära vab-intyget för att få ersättning för vård av sjukt barn försvinner. Enligt de nya reglerna, som ska börja gälla vid årsskiftet, ska sjukintyget ersättas av fler slumpvisa kontroller.

Vab-intyget infördes 2008 och har inneburit extra pappersarbete för både föräldrar, förskola, skola och Försäkringskassan. Därtill har det försenat utbetalningarna

”Högt på kassans önskelista”
–Slopandet har legat högt på kassans önskelista, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till TT.

–Intyget kom ju till för att minska felaktig användning av vab men har inneburit att livet blivit lite krångligare för föräldrar som har det snärjigt nog när barnen blir sjuka. Vi vill pröva något nytt men vi kommer också att följa detta väldigt noga och återkomma med åtgärder om de tidigare problemen skulle uppstå igen.

Sparar 22 miljoner kr
Enligt Hägglund sparar Försäkringskassan runt 22 miljoner kronor på det slopade intyget. Hur mycket ökad slumpvis koll kostar vet han inte.

–Själva motivet för att dra in intyget är ju inte ekonomiskt utan syftar till underlätta för människor.

Remissinstanserna har varit övervägande positiva till förslaget, enligt socialministern. Kravet att föräldrar måste anmäla sitt barns sjukdom till Försäkringskassan redan första dagen står dock fast men bereds av regeringen.

* För vård av sjukt barn (vab) får föräldrarna ersättning i form av tillfällig föräldrapenning.

* Man anmäler barnets sjukdom till Försäkringskassan under den första dagen, rapporterar när sjukdomen är över och fyller sedan i en blankett från kassan som ska vidimeras av personal där barnet normalt vistas under dagen.

* Förskolan, skolan, dag- eller fritidshemmet har bara skyldighet att spara uppgifterna en månad.

* Från och med den 1 januari nästa år avskaffas kravet på ett undertecknat intyg av personal.

* Genomsnittligt tas flest vab-dagar ut sedan barnet fyllt två år. Under barnets andra levnadsår är genomsnittet åtta vab-dagar per barn.

Källa: Försäkringskassan (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer