Lättnader för vaccinerade: ”Okej att krama om sina barnbarn”

Uppdaterad
Publicerad

Nu lättas riktlinjerna för alla vaccinerade svenskar.

Tre veckor efter en första dos får vaccinerade nu träffa personer från olika hushåll och gemensamma aktiviteter inom äldrevården återupptas.

– Nu är det okej att krama om sina barnbarn igen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccinerade personer kan träffa personer från olika hushåll, även inomhus. De nya rekommendationerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och där det har gått minst tre veckor efter första sprutan.

– Vi ser att effekterna är så pass goda efter den första dosen. Däremot så förutsätter det att man tar sin andra dos. Slutar man att ta vaccinet så faller effekten bort, säger Johan Carlson på en pressträff på fredagsmorgonen tillsammans med Socialminister Lena Hallengren (S) och vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Måste fortsätta följa de allmänna råden

För de äldre blir lättnaderna påtagliga på flera håll. Gemensamma aktiviteter på boenden kan återupptas och äldre tillåts nu att gå ut och handla, och besöka serviceinrättningar och anhöriga.

– Alla vaccin har haft god effekt på de äldre åldersgrupperna. Nu är det okej att krama om sina barnbarn. Man kan umgås med till exempel en annan familj och flera av sina barn, men man ska inte överstiga det rekommenderade antalet. När vaccinationerna fortsätter kommer livet att bli friare, säger Johan Carlson.

De nya anpassningarna påverkar inte de grundläggande råden som fortsatt gäller alla. Personer som vaccinerats måste fortfarande hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk och testa sig vid symtom. Den som är vaccinerad uppmanas även fortsätta jobba hemifrån.

– Vaccinering innebär inte en hundraprocentig garanti för att inte sprida sjukdom. Trängsel i en lokal ökar fortfarande risken för smittspridning, säger Lena Hallengren.

Hallengren: Handlar om personer som varit väldigt isolerade

– Det handlar inte om lättnader i samhället utan för personer som varit väldigt isolerade och som nu kan träffa fler. Den gruppen vi talar om är den som varit otroligt begränsad i sitt liv. Vi tycker att det är rimligt att ge besked om små lättnader, säger hon.

På torsdagens pressträff om coronaläget beskrev Folkhälsomyndigheten smittspridningsläget i Sverige som väldigt allvarligt. Den höga smittspridningen gör att anpassning av åtgärder för de som vaccinerats kommer därför ske stegvis enligt Folkhäsomydigheten.

– Tyvärr ser vi inte någon vikande smittspridning i många län än. Och kulmen på smittspridningen är en bit bort, säger Carlson.

Totalt har 1 603 903 personer fått åtminstone en vaccindos, vilket motsvarar 19,6 procent av den vuxna befolkningen.

Fakta: Nya anpassningar för vaccinerade personer

  • En person som har vaccinerats med en första dos och låtit tre veckor passera kan träffa människor från några olika hushåll och även inomhus. Man kan träffa personer både med och utan riskfaktorer liksom vaccinerade och ovaccinerade, förutsatt att de allmänna råder fortfarande efterföljs.
  • En vaccinerad person som får symtom bör stanna hemma och testa sig för covid-19.
  • Om en vaccinerad person är del av en smittspårning och är definierad som hushållskontakt eller nära kontakt kan undantag göras från förhållningsregler.
  • När vaccinering av personer inom äldreomsorg och deras hushållskontakter, samt personal inom vård och omsorg som arbetar nära denna riskgrupp, är genomförd, kan gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamhet återupptas, förutsatt att rekommenderade rutiner följs.
  • Vaccinerade personer inom äldreomsorgen kan göra besök utanför hemmet, till exempel hos anhöriga och på serviceinrättningar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.