Foto: SVT

Norge förlänger Astra Zeneca-stopp – tillsätter expertgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Norska regeringen avvaktar med att ta beslut kring om man ska återuppta vaccineringen med Astra Zenecas-vaccin. Pausen fortsätter i väntan på att en ny expertgrupp kommer med utlåtande.

Norska Folkehelseinstituttet, FHI, rekommenderar att Astra Zeneca-vaccinet tas bort från vaccinationsprogrammet i Norge, sade hälsominister Bent Høie vid en presskonferens i dag.

Men regeringen vill vänta med ett slutligt beslut och tillsätter en expertgrupp som ska göra en helhetsbedömning kring riskerna med att återuppta vaccineringen. Tillsvidare kommer Norge inte använda vaccinet som varit pausat i landet sedan 11 mars.

– Vi har inte tillräckligt med underlag för att ta ett slutligt beslut. Vi måste värdera konsekvenserna för hela befolkningens hälsa, säger Høie.

Expertgruppen har i uppdrag att lämna sin rapport 10 maj. De ska även analysera riskerna med vaccinet från Johnson & Johnson.

– Precis som FHI är jag orolig för de allvarliga biverkningarna som kan kopplas till Astra Zeneca-vaccinet. Men jag är också orolig för en uppskjutning av vaccinationen och vilka konsekvenser det kan få för öppningen av det norska samhället, säger Bent Høie.

Under gårdagen kom beslutet att Danmark väljer att plocka bort Astra Zenecas vaccin helt ur sitt vaccinationsprogram. Beslutet motiveras med nivån på smittspridningen i landet och att man som säkerhetsåtgärd i nuläget inte vill vaccinera med det. Finland kom också med beskedet att deras vaccinering med Astra Zeneca fortsätter men enbart för personer som fyllt 65 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.