Danmarks Sundehedsstyrelse och läkemedelsverk håller presskonferens om Astra Zeneca-vaccinet – efter beskedet om att landet slutar använda vaccinet. Foto: SVT/TT

Danmark slutar helt med Astra Zeneca: ”Samlad bedömning”

Uppdaterad
Publicerad

Danmark slutar helt att använda Astra Zenecas vaccin mot covid-19, uppger danska myndigheter under en pressträff på onsdagen. De 149 000 personer som fått Astras vaccin som första dos ska få ett annat vaccin vid sin andra dos.

– Vi fortsätter med vaccinationsplanen utan Astra Zenecas vaccin, säger danska Sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm.

– Det har varit ett svårt beslut mitt i en epidemi att fortsätta vaccinationsprogrammet utan ett effektivt och tillgängligt vaccin mot covid-19. Men vi har andra vacciner tillgängliga och vi har god kontroll över epidemin, säger Søren Brostrøm, chef för Sundhedsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Under en pressträff på onsdagseftermiddagen tillsammans med danska läkemedelsverket förklaras bakgrunden till det danska beslutet.

”Inte oeniga med EMA”

Tanja Erichsen, enhetschef för danska läkemedelsverket, säger på presskonferensen att det är troligt att det finns en koppling mellan blodproppar och vaccinet. Samtidigt säger hon att det är ett säkert vaccin mot covid-19 och att de inte är oeniga med EMA, Europeiska läkemedelsmyndigheten, om vaccinets effektivitet.

– Sammantaget är Astra Zeneca-vaccinet säkert att använda mot coronavirus eftersom fördelarna uppväger riskerna med att använda vaccinet, säger Erichsen.

Att Danmark nu uteslutar Astra Zenecas vaccin är en försiktighetsåtgärd – smittspridningsläget i Danmark anses inte vara så pass allvarligt att man behöver ha deras vaccin i vaccinationsprogrammet. Sundhedsstyrelsen utesluter dock inte att man gör en annan bedömning längre fram om läget förvärras.

De personer som fick Astra Zeneca som första dos, 149 000 personer, ska få ett annat vaccin när de får sin andra dos, enligt Erichsen.

Bergström: Upp till varje land

Vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin ”Vaxzevria” har varit stoppade i Danmark sedan fem veckor tillbaka efter larm om mycket sällsynta biverkningar – en koagulationsrubbning i form av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar.

– Det är upp till varje land att göra sin egen bedömning. Det mest omedelbara som jag och mina kollegor ska titta på är hur vi kan omdirigera de här vaccinen till andra länder. Det är många länder som jättegärna vill ha det här vaccinet, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT Nyheter om det danska beskedet.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktig att det Astra Zeneca-vaccin som redan kommit till Danmark ska kasseras, vilket inte stämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.