Ny studie visar att hpv-vaccination innan 17 årsålder innebär en riskminskning på hela 88 procent. Foto: NTB/TT

Vaccin effektivt mot livmoderhalscancer: ”Dramatisk skillnad”

Publicerad

För första gången går det att visa att det hpv-vaccin som ges till svenska flickor i mellanstadieåldern resulterar i betydligt färre fall av livmoderhalscancer. Effekten av vaccinet överraskade till och med forskarna.

– Det var en dramatisk skillnad, säger professor Pär Sparén.

Det är forskare vid Karolinska institutet som har analyserat 1,7 miljoner kvinnor, var av drygt 500 000 hade vaccinerats mot humant papillomvirus (hpv), det vill säga det sexuellt överförbara virus som orsakar livmoderhalscancer. De flesta i studien, men inte alla, vaccinerades före 17 års ålder.

Deltagarna följdes sedan i snitt elva år. Nitton vaccinerade kvinnor utvecklade cancer. Motsvarande siffra bland de ovaccinerade var 538.

– Effekten var större än vad vi trodde, säger Pär Sparén, professor i medicinsk epidemiologi och ansvarig för studien som publiceras i New England Journal of Medicine.

Finns flera olika virus

Den efterföljande analysen visar att en hpv-vaccination innebär en riskminskning på hela 88 procent om kvinnan vaccineras före 17 års ålder, medan en vaccination mellan 17 och 30 års ålder innebär en halverad risk för livmoderhalscancer.

Det finns flera varianter av humant papillomvirus, varav 12—13 olika typer räknas som onkogena, det vill säga att de orsakar cancer. Två av dessa, hpv 16 respektive 18, är extra vanliga och tros ligga bakom 70 procent av all livmoderhalscancer.

De kvinnor som ingick i studien fick ett vaccin som var riktat mot dessa två hpv-typer samt två typer som orsakar könsvårtor (kondylom).

– Det skulle kunna förklara de 19 kvinnor som trots vaccination drabbades av cancer, att de blivit infekterade med en annan hpv-typ än det vaccinet skyddar mot, säger Pär Sparén.

”Skulle kunna utrota livmoderhalscancer”

Från och med augusti erbjuds även pojkar i årskurs 5 hpv-vaccination i Sverige, eftersom humant papillomvirus också kan orsaka svalg-, penis- och analcancer, vilket i förlängningen också gynnar flickorna.

– Männen fungerar som vektorer som för smittan vidare. Precis som för det nya coronaviruset handlar det om att få ner smittspridningen och det så kallade R-talet. Om vi får ner R-talet bland de yngre, kommer viruset inte att reproducera sig bland de äldre, eftersom äldre inte byter partner alls lika ofta, och om vi får ner det tillräckligt mycket skulle vi i princip kunna utrota livmoderhalscancer, säger Pär Sparén.

Humant papillomvirus (hpv) är ett virus som kan orsaka cancer i livmoderhalsen (cervix). Runt 550 kvinnor drabbas varje år av denna cancerform som — om den inte upptäcks och behandlas i tid — har hög dödlighet.

Hpv kan även orsaka svalg, penis- och analcancer. Män, och då framför allt män som har sex med män, är extra utsatta för dessa cancerformer. Forskning visar att män som haft mycket oralsex löper ökad risk att drabbas av cancer i munsvalget. För kvinnor är sambandet inte lika starkt. Risken att drabbas är liten, även om antalet cancerfall ökat de senaste åren.

Ökningen sätts i samband med att allt fler infekteras med någon av de tre hpv-typer som anses vara extra cancerframkallande. En svensk studie visar att förekomsten av hpv i dessa cancertumörer ökat från drygt 20 procent på 1970-talet till 93 procent 2007.

Humant papillomvirus överförs sexuellt, varför en eventuell vaccination helst bör göras innan kvinnan blir sexuellt aktiv. Vaccination mot hpv för flickor ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 2010.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer