Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sverige är ett av få länder som valt att vaccinera både flickor och pojkar. Foto: TT

Nu ska även pojkar i årskurs 5 vaccineras mot HPV

Publicerad

Från och med den här höstterminen erbjuds både flickor och pojkar vaccination mot HPV. Fram tills nu är det bara flickor som har fått det men nu kommer alla barn i årskurs 5 att få den möjligheten. Nästan alla i Kalmar kommun har tackat ja.

Vaccination av flickor mot humant papillomvirus (HPV) infördes i det allmänna vaccinationsprogrammet redan år 2010. Syftet var att ge flickorna skydd mot livmoderhalscancer.

Sedan dess har kunskapen ökat och HPV-infektioner kan kopplas till en rad cancerformer hos både kvinnor och män. Från och med den här hösten ingår även vaccination av pojkar.

– De flesta som får HPV-infektioner blir av med viruset, men hos några stannar det kvar och då ökar risken för att få vissa typer av cancer, säger Arsene Nzobandora, överläkare på infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar.

Sverige är ett av få länder som valt att vaccinera både flickor och pojkar.

– I de flesta länderna är det fortfarande bara flickor som vaccineras.

Överläkaren Arsene Nzobandora ser många fördelar med att även pojkar vaccineras mot HPV. Foto: Ida Svensson/SVT

Skolhälsovården är nöjda

Det är skolsköterskorna som kommer att sköta vaccinationerna.

– Vi är jättepositiva till det. Det har visat sig ha en god effekt och det skyddar både pojkarna och flickorna. Vi är väldigt nöjda, säger Karin Linge, skolöverläkare i Kalmar kommun.

I kommunen ser det ut som att nästan alla av de drygt 700 eleverna i femman kommer att vaccineras.

Mer att göra för skolsköterskorna

Vissa skolor är redan igång med vaccinationerna.

– Vi har en hög täckningsgrad. Än så länge är det bara några enstaka som inte vill att deras barn ska ta den och det kan finnas lite olika skäl till det, säger Karin Linge.

För skolsköterskorna innebär det en ökad arbetsbelastning.

– Det blir dubbelt så många doser nu ungefär. Vi kommer att utvärdera efter det här året och se om vi behöver tillföra resurser.

HPV-virus

Visa

HPV står för humant papillomvirus. Det är en grupp av över 200 olika virustyper. Vissa orsakar vanliga hudvårtor, andra typer orsakar könsvårtor (kondylom) och några orsakar cancer, framförallt i livmoderhalsen, könsorganen och svalget.

HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige.

Hos de allra flesta ger HPV en infektion som inte märks alls. Några av dem som infekteras gör sig inte av med viruset ur kroppen och det har visat sig att de har en ökad risk att få cancer.

Varje år får omkring 800 kvinnor och 300 män i Sverige någon form av cancer som orsakas av HPV.

Pojkarna har redan delvis skyddats mot att smittas genom att flickor vaccineras. Men om de själva vaccineras får de också ett eget skydd mot HPV. När alla erbjuds vaccin förväntas spridningen av viruset minska. Det i sin tur ger ett ökat indirekt skydd för barn som inte är vaccinerade.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer