EMA:s beslut den 29 december ger hopp om vaccinleveranser till Sverige. Foto: TT

Vaccin kan godkännas i mellandagarna

Uppdaterad
Publicerad

EU väntas ta det första beslutet om att godkänna ett vaccin mot covid-19 den 29 december.

– Vi jobbar hårt för att det ska komma ett beslut då, säger Charlotta Bergquist vid Läkemedelsverket, som deltar i granskningen av vaccinet, till Sveriges Radio Ekot.

Beslutet rör Pfizer och Biontechs vaccin och fattas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som redan tidigare har sagt att det som tidigast kan komma ett godkännande av Pfizers vaccin i slutet av december.

Man har också flaggat för att ett godkännande för Modernas vaccin kan komma 12 januari.

Kan transporteras till Sverige efter nyår

Redan i onsdags godkände Storbritannien som första landet i världen Pfizer och Biontechs vaccin. I EU måste EU-kommissionen ta det formella beslutet, efter det att EMA givit sitt godkännande. Det kan i normala fall ta ett par månader, men beräknas nu ske på några dagar.

Om vaccinet godkänns av EMA den 29 december kan det börja transporteras ut i Sverige efter jul- och nyårshelgen.

– Så snart som möjligt efter helgerna ska det här vara i gång, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Hälften av doserna försenade

Den första vaccinleveransen från Pfizer och Biontech ser dock ut att bli betydligt mindre än planerat, skriver Wall Street Journal.

Läkemedelsbolaget planerade att leverera 100 miljoner doserna innan årsskiftet, men beräknar nu att det kommer att röra sig om 50 miljoner doser. Anledningen till förseningen sägs bero på att några tidigare leveranser av vaccinet inte höll måttet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer